Oficialii ucraineni s-au bazat pe informațiile americane pentru a planifica contraofensiva (The New York Times)

  • 11 Septembrie 2022 10:18
Oficialii ucraineni s-au bazat pe informațiile americane pentru a planifica contraofensiva (The New York Times)

Înalți oficiali ucraineni au intensificat schimbul de informații cu omologii lor americani în timpul verii, pe măsură ce au început să planifice contraofensiva care le-a permis să obțină câștiguri dramatice în nord-est în ultimele zile, o schimbare care a permis Statelor Unite să furnizeze informații mai bune și mai relevante despre punctele slabe ale Rusiei, potrivit oficialilor americani, notează The New York Times.

De-a lungul războiului, Statele Unite au furnizat Ucrainei informații despre posturile de comandă, depozitele de muniție și alte noduri cheie din liniile militare rusești. Astfel de informații în timp real le-au permis ucrainenilor – care, după cum recunosc oficialii americani, au jucat un rol decisiv în planificare și execuție – să vizeze forțele rusești, să ucidă generali de rang înalt și să forțeze mutarea proviziilor de muniție mai departe de liniile de front rusești, transmite G4media.ro.

Dar, anterior, oficialii americani din serviciile de informații au declarat că au avut adesea o înțelegere mai bună a planurilor militare ale Rusiei decât a celor ale Ucrainei. Preocupați de faptul că împărtășirea planurilor lor operaționale ar putea evidenția punctele slabe și descuraja continuarea sprijinului american, ucrainenii își păzeau îndeaproape planurile operaționale, chiar dacă serviciile secrete americane adunau detalii precise despre ceea ce comanda Kremlinul și ce plănuiau comandanții ruși.

Dar, pe măsură ce Ucraina își stabilea planurile de ripostă împotriva rușilor, liderii de rang înalt de la oKiev au decis că împărtășirea mai multor informații cu Statele Unite ar ajuta la asigurarea unei asistențe mai mari, au declarat oficialii americani.

Înalți oficiali americani au refuzat să spună câte detalii din planul de contraofensivă a împărtășit Ucraina și cât de multe sfaturi au oferit Statele Unite. Însă un oficial a declarat că americanii au discutat „în mod „constant” cu Kievul despre modalitățile prin care Ucraina ar putea contracara avansul rusesc în estul țării.

Câștigurile din nord-est, inclusiv recucerirea orașului Izium, un nod feroviar cheie, au fost cele mai importante progrese pe care Ucraina le-a făcut până acum, au declarat înalți oficiali americani.

Nu este încă clar cât de mare va fi importanța strategică generală a acestor câștiguri, dar există semne că actuala ofensivă ar putea fi prima etapă a unei campanii care ar putea împinge înapoi linia frontului rusesc în mod semnificativ, au declarat experți militari și foști oficiali ai serviciilor de informații.

„Am crezut timp de câteva luni că Ucraina va împinge Rusia înapoi până la liniile de la 23 februarie până la sfârșitul anului”, a declarat generalul-locotenent în retragere Frederick B. Hodges, fost comandant de top al armatei americane în Europa, referindu-se la ajunul invaziei rusești. „Urmăresc logistica rusă și mi s-a părut că nu pot susține acest lucru. Moralul și disciplina lor și toate problemele legate de forța de muncă – pur și simplu nu este sustenabil pentru ei să facă ceea ce încercau să facă.”

Generalul Hodges a declarat că succesul recent a indicat faptul că eforturile Ucrainei de a recuceri terenuri în sud și în est s-ar putea desfășura mai repede decât evaluase el anterior, pregătind chiar terenul pentru o încercare de a recuceri Crimeea anul viitor. Alți experți au fost de acord că valul s-ar putea schimba pentru Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău