Oficialii de la Erevan au comentat informațiile potrivit cărora Armata azeră ar fi încălcat frontiera Armeniei
-
27 Noiembrie 2020 15:10
Armata azeră nu a încălcat fraudulos frontiera armeană, a declarat Tiran Haciatrian, adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate Armene.
Parlamentarul din cadrul facțiunii de opoziție Armenia Prosperă, Naira Zograbian, a declarat că au existat tentative de a-i evacua pe angajații zăcământului de aur Sotsk, după sosirea în zonă a militarilor azeri. Terenul zăcământului de aur este situat la granița armeano-azeră, în regiunea Kelbadjar, care a intrat recent sub controlul autorităților azere de la Baku.
Ministerul Apărării din Armenia a precizat că în zona respectivă au fost demarate lucrările de demarcare a terenului, cu participarea forțelor armate armene, azere și ruse.
"Frontiera Armeniei nu a fost încălcată (de către militarii azeri - n.r.)", le-a declarat Haciatrian reporterilor. El a explicat că granița dintre cele două țări, după transferul regiunii Kalbadjar sub controlul autorităților de la Baku, se află în mijlocul terenului zăcământului de aur. Potrivit acestuia, compania rusă GeoProMining Gold, care exploatează mina, a îngrădit o anumită zonă și a instalat un punct de control, din motive de securitate.
"Forțele armate din Armenia nu au fost implicate în aceste lucrări", a subliniat Haciatrian. El a adăugat că partea azeră a ridicat problema apartenenței acestui teritoriu și a evacuării oamenilor de acolo.
Potrivit lui Haciatrian, Armata azeră a purtat negocieri îndelungate cu reprezentanții companiei ruse, după care angajații acesteia au părăsit zona protejată.
"Militarii noștri ocupă poziții de-a lungul perimetrului frontierei de stat și nu s-au retras în afara perimetrului", a adăugat el.
La 10 noiembrie, liderii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei au semnat o declarație comună, un acord privind încetarea completă a ostilităților în Nagorno-Karabah. Conform documentului, autoritățile de la Erevan și Baku rămân în pozițiile ocupate și efectuează schimbul de prizonieri. La rândul său, Armenia s-a angajat să restituie Azerbaidjanului regiunile Kelbadjar, Lacinsk și Aghdam. În plus, forțele ruse de menținere a păcii staționează în zona de conflict.
La Baku, acordul a fost numit drept o capitulare a Erevanului. Președintele azer, Iham Aliev a subliniat că documentul este extrem de benefic pentru Azerbaidjan. În momentul de față, potrivit acestuia, etapa de soluționare militară a conflictului a fost finalizată și se poate trece la soluționarea aspectelor politice.
După cum a remarcat premierul armean, Nikol Pașinian, decizia privind soluționarea pașnică a conflictului a fost obținută dificil, dar i-a permis ca Nagorno-Karabah să păstreze ceea ce urma să piardă.
Imediat după semnarea acordului, la Erevan au început protestele, solicitându-se demisia premierului armean. Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a înmânat o notă de protest ambasadorului francez la Baku în legătură cu refuzul Franței de a recunoaște independența Nagorno-Karabah.