Oficiali americani: Rusia începe să retragă unele forțe din jurul Kievului

  • 29 Martie 2022 16:47
Oficiali americani: Rusia începe să retragă unele forțe din jurul Kievului

După ce Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că a decis să „reducă drastic ostilitățile” în direcțiile Kiev și Cernihiv, Statele Unite observă deja aceste mișcări în desfășurare, o schimbare majoră de strategie, spun doi înalți oficiali americani, citați de CNN.

Rusia începe să retragă unele forțe, inclusiv grupurile tactice ale batalionului rus (BTG) care părăsesc zonele din jurul capitalei ucrainene. Forțele ruse se retrag acum în unele zone din nord pentru a se concentra asupra câștigurilor din sud și est.

SUA evaluează că Rusia își va acoperi retragerea cu bombardamente aeriene și de artilerie, a spus unul dintre oficiali. Oficialii americani avertizează că Rusia s-ar putea întoarce din nou dacă condițiile de luptă o permit, scrie DIGI24.

Măsura vine în urma discuțiilor de pace dintre delegațiile ruse și ucrainene de marți de la Istanbul.

În opinia SUA, aceasta nu este o ajustare pe termen scurt pentru regrupare, ci o mișcare pe termen mai lung, deoarece Rusia se confruntă cu eșecul de a avansa în nord. Oficialul a mai declarat că SUA sunt îngrijorate de menținerea unității aliaților europeni în ceea ce privește presiunea economică și sprijinul militar, deoarece Washingtonul se așteaptă ca unii dintre ei să preseze Ucraina să accepte un acord de pace pentru a pune capăt luptei.

Șeful serviciilor secrete militare al Ucrainei spune că președintele rus Vladimir Putin ar putea căuta să împartă Ucraina în două, cum este Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Generalul Kyrylo Budanov, șeful Agenției de Informații pentru Apărare a Ucrainei, a declarat că operațiunile Rusiei în jurul Kievului au eșuat și că acum este imposibil ca armata rusă să răstoarne guvernul ucrainean. Războiul lui Putin se concentrează acum pe sudul și estul țării, a spus acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău