Oficial rus: Veniturile din gaz ale Rusiei s-au prăbușit de trei ori în 2023

  • 27 Decembrie 2023 09:42
Oficial rus: Veniturile din gaz ale Rusiei s-au prăbușit de trei ori în 2023

Pierderile pieței europene de gaze, unde până la începutul războiului din Ucraina au mers jumătate din exporturile Gazprom, au afectat veniturile din gaz ale Rusiei. Veniturile din exporturile de gaz în perioada ianuarie-noiembrie 2023 sunt de trei ori mai mici, a informat șeful interimar al Serviciului Federal Vamal al Rusiei, Ruslan Davidov, citat de The Moscow Times, preluat de Rador.

„Livrările de gaz au scăzut cu 69% ca valoare și cu 34% ca volum față de anul trecut”, a spus el. Exporturile de petrol, în pofida embargoului european și a „plafonului” impus prețului, au scăzut cu doar 7%. Speranțele Gazprom de a înlocui piața europeană cu una asiatică nu sunt justificate.

Deși președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit de două ori în acest an cu președintele chinez Xi Jinping și i-a oferit să crească de cinci ori exporturile de gaze rusești, Beijingul nu a semnat niciodată contractul cu Gazprom.

South China Morning Post susține că problema este prețul. China cumpără deja gazul rusesc de două ori mai ieftin decât Turcia și Europa, dar dorește o reducere și mai mare și nu este dispusă să investească în extinderea capacității conductelor.

Gazprom, la rândul său, nu își permite să investească miliarde în noul megaproiect. Conform datelor din 30 iunie 2023, „Gazprom” a raportat o pierdere netă de 1 trilion de ruble pe an. Extracția sa de gaz a scăzut cu 1/4 față de nivelurile de dinainte de război – un record în istoria industriei ruse de gaze.

Pierderile Gazprom datorate reducerii exporturilor, majorării taxelor și nevoii de a investi în programul de gazeificare al Rusiei e de așteptat să fie de încă 1 trilion de ruble până în 2025. „Nu vor fi exporturi, iar pierderile vor rămâne”, a comentat Pavel Zavalni, șeful comitetului pentru energie din Duma Rusă, în noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău