OFICIAL | Moldovenii care muncesc în Germania vor putea primi pensii din partea acestui stat. Condițiile pentru a beneficia de acestea

  • 01 Martie 2019 12:44
OFICIAL | Moldovenii care muncesc în Germania vor putea primi pensii din partea acestui stat. Condițiile pentru a beneficia de acestea

Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Germania a intrat în vigoare astăzi, 1 martie.

Potrivit unui acomunicat al Casei Naționale de Asigurări Sociale. Prevederile Acordului se referă la condițiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaș precum și pensiei și indemnizației de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state. Astfel, autoritățile germane le vor transfera pensia persoanelor care au muncit legal pe un cont bancar deschis în R. Moldova. 

Fiecare țară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei. Pentru a beneficia de pensia acordată conform legislației Republicii Moldova solicitantul urmează să depună o cerere la CNAS sau la instituția competentă a Germaniei, anexând un set de documente. Informații suplimentare sunt disponibile pe pagina oficială a Casei Naționale de Asigurări Sociale http://www.cnas.md/ Relatii-internationale/ Acorduri-bilaterale.

„Menționăm că odată cu intrarea în vigoare a Acordului, persoana care a beneficiat de pensie în Republica Moldova și a plecat cu traiul permanent în Germania, pentru a avea dreptul la pensia calculată în sistemul public de asigurări sociale, trebuie să depună la CNAS sau la o instituție competentă a Germaniei o cerere cu anexarea contului bancar la o instituție bancară germană. În luna decembrie a anului de gestiune, beneficiarul pensiei trebuie să prezinte la Casa Națională de Asigurări Sociale un certificat ce confirmă faptul aflării în viață”, se precizează în comunicatul CNAS. 

În prezent Casa Națională de Asigurări Sociale aplică acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania,  acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău