Oficial britanic: Există informații extrem de credibile cu privire la un atac iminent la aeroportul din Kabul

  • 26 August 2021 13:02
Oficial britanic: Există informații extrem de credibile cu privire la un atac iminent la aeroportul din Kabul

Există informații "extrem, extrem de credibile" despre un atac iminent, planificat de către insurgenți, împotriva celor care se adună pe aeroportul din Kabul în încercarea de a fugi din Afganistan, a confirmat joi secretarul de stat britanic pentru forțele armate, James Heappey, explicând de ce Londra le-a recomandat în cursul nopții de miercuri spre joi cetățenilor britanici să nu vină pe aeroportul din Kabul, potrivit Reuters și AFP, potrivit hotnews.ro.

Ministerul de Externe britanic a transmis miercuri seara recomandarea ca cetățenii britanici să nu se deplaseze spre aeroportul internațional Hamid Karzai, unde mii de persoane așteaptă să se îmbarce într-un avion pentru a pleca din țară înainte de data-limită de 31 august, când SUA și aliații lor trebuie să-și încheie retragerea trupelor și să pună capăt evacuărilor, notează sursa citată

"Informațiile colectate în cursul săptămânii sunt din ce în ce mai serioase: acestea relevă o amenințare iminentă și gravă pentru viață", a declarat Heappey la Times Radio, potrivit Agerpres.

"Este o amenințare extrem de serioasă și extrem de iminentă", a insistat el, menționând că informațiile afirmă că este posibil ca un atentat atentat sinucigaș să fie comis de militanți ai grupării jihadiste Stat Islamic.

"Există în prezent informații extrem, extrem de credibile cu privire la un atac iminent, de aceea s-a schimbat avizul Ministerului de Externe în cursul nopții trecute, recomandând ca oamenii să nu vină spre aeroportul din Kabul, ci să stea într-un loc sigur și să aștepte instrucțiuni suplimentare", a declarat Heappey pentru BBC.

"Există o amenințare ridicată și permanentă de atac terorist", subliniază ministerul, în timp ce mii de afgani se îmbulzesc în continuare la porțile aeroportului în speranța de a fugi din Afganistanul căzut în mâinile talibanilor.

"Cred că există printre cei care așteaptă o poftă de a se expune la risc, dar informația despre această amenințare este într-adevăr extrem de credibilă. Există o reală iminență", a subliniat el.

Responsabilul britanic a afirmat că țările occidentale mizează pe talibani în privința securității în afara aeroportului și că, în pofida avertismentelor, un număr mare de persoane mai așteaptă acolo. "Pot să spun doar că amenințarea este gravă. Vom face tot posibilul pentru a-i proteja pe cei care sunt acolo", a spus același oficial. "Există toate șansele ca, pe măsură ce vor apărea informații suplimentare, să putem schimba recomandările și să înregistrăm din nou oamenii, dar nu există nicio garanție în acest sens".

Regatul Unit și-a sfătuit miercuri seara târziu cetățenii să nu se deplaseze spre aeroportul din Kabul pentru a fi evacuați din Afganistan, avertizându-i împotriva unui risc ridicat de "atac terorist". "Nu mergeți pe Aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul", scrie MAE britanic și al Commonwealth pe site-ul său web.

”Îi sfătuiesc pe rezidenții britanici să urmeze instrucțiunile MAE și să se pună la adăpost", a adăugat James Heappey. "Și dacă vin să se întoarcă în Regatul Unit, mă tem ca ei să nu devină o țintă". Secretarul de stat britanic a explicat că nu poate "oferi detalii despre amenințarea exactă", dar a asigurat că guvernele american și australian dispun de asemenea de "informații foarte credibile" cu privire la un "atac letal extrem de iminent".

Potrivit ultimelor cifre publicate de Ministerul britanic al Apărării miercuri seara, Regatul Unit a evacuat până acum 11.474 de persoane din Afganistan de la 13 august, între care 6.946 de afgani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău