Ofertă variată pentru iubitorii de artă, în perioada estivală: Expoziții temporare sau permanente, dar și un monument natural, considerat de experți un adevărat observator astronomic al antichității

  • 13 Iulie 2023 14:11
Ofertă variată pentru iubitorii de artă, în perioada estivală: Expoziții temporare sau permanente, dar și un monument natural, considerat de experți un adevărat observator astronomic al antichității

În perioada estivală, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală invită publicul să viziteze mai multe expoziții temporare, dar și permanente. Totodată, „Complexul Muzeal Țîpova - Saharna” prezintă un monument natural, istoric și arhitectural, considerat de istorici și specialiști în astronomie un templu solar și observator astronomic al antichității, transmite Radio Chișinău.

Complexul, considerat perla patrimoniului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, este format din schituri vechi, cetăți, biserici, spații rupestre și cascade. Timp de sute de ani acestea au servit drept adăpost pentru strămoșii noștri întru apărarea țării și credinței, a spus pentru Radio România Chișinău, muzeografa Muzeului Națională de Etnografie și Istorie Naturală, Mihaela Ababii.

„Expoziția prezintă date istorice cu privire la formarea reliefului Rezervației Naturale Țîpova- Saharna, și relevă informații despre grota sanctuară, beciul vechi, complexul rupestru, biserica Adormirea Maicii Domnului și mănăstirea rupestră Horodiște. Vizitatorii vor putea descoperi noi informații privind fortăreața rupestră de pe Nistru. Legende privind cascada moartă, râpa lui Haralambie, și multe alte curiozități. Complexul muzeal Țîpova- Saharna este un muzeu în aer liber, iar vizitatorii pot savura frumusețea peisajului care are o caracteristică distinctă”, a declarat Mihaela Ababii

În cadrul muzeului de pe strada Kogălniceanu 82, este amenajată o mini grădină botanică, ce pune la dispoziția publicului și specii de păsări specifice faunei locale, a adăugat Mihaela Ababii.

„Este mai mult spațiu botanic care, de asemenea, are și anumite specii de păsări. Vizitatorii, în special copiii, sunt fascinați de păsările care sunt prezentate. Vizitatorii pot avea ocazia să vadă păuni, specii de potârnichi, de asemenea lebede, avem și un struț. Cu siguranță, pentru vizitator va fi foarte interactiv, să vină să viziteze Grădina Botanică a Muzeului”, a precizat Mihaela Ababii.

Muzeul este deschis pentru public de marți până duminică, în intervalul orelor 10.00 - 17:00, cu excepția ultimei zile de miercuri din lună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău