Oferirea de adăpost ucrainenilor este mai populară decât trimiterea de arme (sondaj UE)

  • 19 Decembrie 2022 18:51
Oferirea de adăpost ucrainenilor este mai populară decât trimiterea de arme (sondaj UE)

Mai multe persoane din Uniunea Europeană susțin oferirea de adăpost ucrainenilor care fug de invazia Rusiei decât trimiterea de arme, potrivit unui sondaj publicat de Comisia Europeană, transmite Agerpres.

Aproximativ 88% dintre cetățenii UE au susținut trimiterea de sprijin umanitar către Ucraina și 82% din publicul blocului "îi consideră bineveniți pe cei care fug de război", arată luni un comunicat al comisiei.

Cu toate acestea, înarmarea Ucrainei a obținut doar 59% din aprobarea cetățenilor UE. "Achiziția și furnizarea de echipamente militare Ucrainei" a fost susținută pe deplin de 26% dintre intervievați, în timp ce 33% tind să le aprobe.

Grecia a înregistrat cel mai înalt nivel de opoziție publică, cu dezaprobarea totală a 48% dintre cei chestionați, urmată de Cipru cu 46%. Slovacia, Bulgaria, Austria și Ungaria au raportat de asemenea niveluri ridicate de dezaprobare.

Majoritatea publicului german (58%) a susținut înarmarea Ucrainei, în ciuda faptului că această politică provoacă multă neliniște în rândul său.

Sprijinul public pentru sancțiunile UE împotriva Rusiei ca răspuns la invazie a fost de asemenea puternic. Aproximativ 71% din public a susținut măsurile punitive, 42% aprobându-le deplin și 29% având tendința de a le aproba.

O majoritate (63%) dintre cei chestionați în UE susține de asemenea interzicerea media ruse deținute de stat. Finlanda a susținut acest lucru cel mai mult - 66%, în timp ce în Grecia 45% din public a dezaprobat măsura.

Sondajul a arătat de asemenea că sprijinul pentru eforturile UE de a renunța la importurile de combustibili fosili din Rusia este de 82%.

Creșterea prețurilor la energie a afectat de asemenea 85% dintre respondenții care o cumpără. Aproximativ 56% dintre ei au considerat Rusia responsabilă pentru creșterea prețului.

Sondajul pentru acest raport a fost efectuat online pe un eșantion de 26.337 de persoane din cele 27 de state membre ale UE, între 23 și 30 noiembrie 2022, adaugă DPA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:7,2 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău