Ofensiva ucraineană prinde viteză în sud: Trupele aeropurtate au ajuns la periferia Verbove, regiunea Zaporojie

  • 31 August 2023 15:55
Ofensiva ucraineană prinde viteză în sud: Trupele aeropurtate au ajuns la periferia Verbove, regiunea Zaporojie

O înregistrare video și alte informații apărute pe rețelele de socializare arată că armata ucraineană a ajuns la periferia localității Verbove din regiunea Zaporojie, de unde încearcă să flancheze garnizoana rusă care apără drumul către Melitopol, principalul obiectiv al ofensivei Kievului.

O înregistrare video cu bombardamente asupra Verbove a apărut pe rețelele de socializare rusești, acestea afirmând că ea arată cum lansatoarele multiple de rachete „Grad” trac asupra atacatorilor ucraineni, scrie Hotnews.ro.

Însă după cum notează și jurnalistul Julian Ropcke de la Bild, unul dintre observatorii războiului din Ucraina, acest lucru ar sugera că trupele ucrainene au capturat majoritatea satului, din moment ce rușii îl bombardează cu rachete.

Cel mai probabil înregistrarea arată de fapt că satul este bombardat de ucraineni:

Imagini realizate din satelit confirmă de asemenea că la periferia localității se duc lupte și că în interiorul său există semne ale unor bombardamente:

Trupele ucrainene din acest sector al frontului au reușit să avanseze rapid 2,7 kilometri după ce au eliberat satul Robotîne la începutul săptămânii, ocolind „dinții de dragon” plasați de armata rusă pentru a încetini înaintarea vehiculelor blindate.

 

Institutul pentru Studiul Războiului notează la rândul său în ultima evaluare pe care a publicat-o că trupele ucrainene au ajuns la periferia Verbove.

O hartă interactivă publicată de administratorii paginii OSINTTechincal arată progresele făcute de ucraineni în acest sector al frontului:

De ce este important satul Verbove pentru ofensiva ucraineană

Noile informații privind progresele înregistrate de trupele ucrainene de aici vin la o zi după ce Forbes nota că, după eliberarea Robotîne, comandamentul ucrainean a luat în vizor următoarea redută a rușilor de pe axa care duce la Melitopol: localitatea Novoprokopivka.

Toate semnele de până acum indică însă faptul că unitățile ucrainene care au primit sarcina capturării Novoprokopivka, Brigada 46 de Mobilitate Aeriană și Brigada 82 de Trupe Aeropurtate, nu vor lua prin asalt direct satul ce avea o populație de doar 800 de locuitori înainte de începerea războiului, ci că încearcă să flancheze garnizoana rusă de aici prin cucerirea Verbove, un alt sat aflat mai la est.

Această tactică a fost folosită cu succes și de către pușcașii marini ucraineni la Urozhaine, un alt sat transformat într-o redută de armata rusă. Ucraina a anunțat oficial eliberarea acestui sat pe 16 august însă el se află pe axa care duce la orașul-port Mariupol, la aproximativ 90 de kilometri est față de Robotîne.

Forbes nota miercuri că trupele aeropurtate ucrainene au început să lanseze atacuri de recunoaștere asupra tranșeelor rusești de la Verbove și că înregistrează progrese constante. Această localitate care ar permite flancarea garnizoanei rusești din Novoprokopivka este apărată de un regiment de infanterie motorizată, o brigadă a forțelor speciale ruse și 3 batalioane de rezervă.

Spre comparație, în Novoprokopivka rușii au staționat șapte regimente ale forțelor lor din sudul Ucrainei.

Comandanții ruși se confruntă cu o alegere dificilă

În cazul în care generalii ruși aleg să transfere mai multe elemente ale garnizoanei din Novoprokopivka în Verbove, acest lucru ar putea crea oportunitatea ca alte unități ucrainene aflate în jurul Robotîne, printre care se numără Brigăzile 47 și 65 de Infanterie Mecanizată, să facă ceea ce trupele aeropurtate au optat să evite: să ia cu asalt Novoprokopivka din nord.

În acest sens, este posibil ca eforturile trupelor aeropurtate din jurul Verbove să reprezinte atacul principal în drumul către Melitopol sau să fie o operațiune de diversiune care să susțină ofensiva principală care ar avea loc mai la vest.

Dacă nu a fost luată o decizie în acest sens, ea ar putea veni în funcție de opțiunea aleasă de ruși: să rămână cu garnizoana intactă în Novoprokopivka, sperând că Verbove va rezista, sau să transfere din unități aici și să spere că cealaltă localitate nu a fost slăbită prea mult în cazul unui asalt ucrainean frontal.

E o alegere pe care comandanții militari ruși probabil nu și-ar dori să fie nevoiți să o facă pentru a apăra drumul către Melitopol, despre care se crede că este principalul obiectiv al ofensivei ucrainene.

Eliberarea sau asedierea sa ar permite tăierea în două a forțelor rusești din sudul Ucrainei, precum și eliminarea coridorului terestru către Crimeea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău