Ofensiva turcă în nordul Siriei: Civilii se refugiază, rebelii susținuți de Ankara anunță lovituri împotriva kurzilor

  • 09 Octombrie 2019 18:40
Ofensiva turcă în nordul Siriei: Civilii se refugiază, rebelii susținuți de Ankara anunță lovituri împotriva kurzilor

Turcia a lansat miercuri o ofensivă militară în nordul Siriei, la numai câteva zile după retragerea trupelor americane din zonă, relatează agențiile internaționale de presă. Aviația și artileria au lovit poziții ale milițiilor kurde YPG din jurul orașului de frontieră Ras al-Ain, preluat de Agerpres.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a anunțat pe Twitter operațiunea "Izvorul Păcii", a afirmat că obiectivul este închiderea unui "coridor al terorii" în apropierea frontierei de sud a țării sale și crearea condițiilor pentru repatrierea refugiaților sirieni.

O sursă turcă din domeniul securității a declarat agenției Reuters că loviturile aeriene inițiale au fost urmate de bombardamente cu obuze asupra unor baze, depozite de muniții, poziții de artilerie și de trăgători de elită ale YPG. Atacurile au fost confirmate pentru AFP și de organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Mai mulți martori oculari au afirmat că localnicii fug din Ras al-Ain, iar în orașul aflat imediat de cealaltă parte a frontierei față de localitatea turcă Celyanpinar se ridica fum din mai multe clădiri; de asemenea, se puteau auzi avioanele de luptă care treceau pe deasupra.

Un purtător de cuvânt al YPG, citat de DPA, a informat că a fost lovit și orașul Tal Abyad, tot în nordul Siriei.

Rebelii sirieni aliați cu Turcia au anunțat că vor ataca și ei forțele kurde. "Loviți-i cu un pumn de fier, dați-le să guste iadul focurilor voastre", și-a îndemnat luptătorii Armata Națională, principala grupare rebelă susținută de Ankara; în comunicatul preluat de Reuters se cere și cruțarea civililor și a celor care dezertează, trecând de partea insurgenților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău