Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas 'și-a pierdut avântul', susține serviciul de informații al armatei britanice

  • 15 Mai 2022 10:37
Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas 'și-a pierdut avântul', susține serviciul de informații al armatei britanice

Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei "și-a pierdut avântul și este mult întârziată", a afirmat duminică dimineața serviciul de informații militare al Regatului Unit, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"În condițiile actuale, este puțin probabil ca Rusia să-și accelereze semnificativ ritmul de avansare în următoarele 30 de zile", a adăugat serviciul de informații al armatei britanice în buletinul său regulat asupra situației din Ucraina publicat pe Twitter.

Armata rusă, ce are angajate în Ucraina mai puțin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion (fiecare unitate de acest fel având, conform diferitelor surse, între 700 și 1000 de militari), își suplimentează forțele pentru a încerca să ocupe complet provinciile Donețk și Lugansk.

În acest timp trupele ucrainene încearcă să le respingă pe cele ruse, să izoleze unitățile acestora și să perturbe cu atacuri de artilerie ruta de aprovizionare a armatei ruse.

De asemenea, frontierele naturale create de râul Doneț complică operațiunile ambelor tabere. Acest râu șerpuit formează mlaștini și câmpuri inundate. Rușii au încercat fără succes și cu prețul unor pierderi grele să amplaseze mai multe pontoane pentru a traversa râul în vederea încercuirii trupelor ucrainene. Imagini din satelit arată cel puțin trei astfel de pontoane distruse săptămâna aceasta de trupele ucrainene și de asemenea tancuri și alte vehicule militare ruse distruse acolo.

Având în vedere situația de pe teren, puțini se așteaptă la vreun progres spectaculos a vreuneia dintre tabere în lunile următoare și un război de uzură pare mai probabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău