Ofensiva militară rusă în Ucraina continuă pe mai multe direcții; 18 morți într-o cazarmă bombardată la Odesa

  • 24 Februarie 2022 17:15
Ofensiva militară rusă în Ucraina continuă pe mai multe direcții; 18 morți într-o cazarmă bombardată la Odesa

Forțele armate ucrainene au raportat joi după-amiază că Rusia atacă din mai multe direcții ''infrastructuri militare și civile'', folosind avioane, rachete de croazieră și artileria, transmite agenția DPA, citată de Agerpres.

''Lupte grele continuă pe direcția Harkov'', cel mai mare oraș din nord-estul Ucrainei, iar înaintarea trupelor ruse a fost stopată în regiunea nord-estică Cernihov, situată la granița cu Belarus, se arată în declarația armatei ucrainene.

Kievul și NATO au transmis de asemenea că dinspre Belarus au pătruns în Ucraina convoaie militare rusești. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit mai devreme despre atacuri aeriene și cu rachete desfășurate de Rusia din mai multe direcții, cu trupe terestre și forțe speciale de asemenea implicate în această ofensivă.

Armata ucraineană a recăpătat controlul asupra portului Mariupol, de la Marea Azov, potrivit Statului Major de la Kiev.

Armata rusă desfășoară de asemenea ofensive dinspre Crimeea către orașele Herson și Melitopol.

Cel puțin 18 persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra unei baze militare din regiunea Odesa, pe țărmul Mării Negre.

Președinția ucraineană anunțase înaintea acestui atac că peste 40 de militari ucraineni au murit în timpul atacurilor rusești asupra aerodromurilor și bazelor militare pe tot cuprinsul Ucrainei. Kievul a anunțat de asemenea cel puțin 50 de victime în rândul părții adverse, fără a preciza dacă este vorba despre soldați ruși sau combatanți din provinciile separatiste Donețk și Lugansk.

Într-un nou discurs, în noaptea de miercuri spre joi, președintele Putin a anunțat lansarea unei ''operațiuni speciale'' pentru ''protejarea locuitorilor'' din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei, ''care timp de opt ani au suferit de pe urma abuzurilor și genocidului regimului de la Kiev'', liderul de la Kremlin acuzând și statele occidentale că au ignorat cererile Rusiei privind garanțiile de securitate.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat ulterior că Moscova urmărește ''neutralizarea potențialului militar al Ucrainei, care a fost recent dezvoltat puternic, inclusiv în urma activităților țărilor străine'', și să impună acestei țări un "statut neutru''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău