OECD | Economia globală va înregistra cel mai semnificativ declin pe timp de pace dintr-un secol

  • 10 Iunie 2020 13:16
OECD | Economia globală va înregistra cel mai semnificativ declin pe timp de pace dintr-un secol

Economia globală va înregistra cel mai semnificativ declin pe timp de pace dintr-un secol, înainte de a se redresa anul viitor, de pe urma recesiunii provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport publicat miercuri de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Anul acesta, economia globală se va contracta cu 6%, apoi va înregistra un avans de 5,2% în 2021 - dacă pandemia va fi ținută sub control - se arată în prognoza actualizată a organizației cu sediul la Paris.

În cazul unui al doilea val de contagiune, în 2020, Produsul Intern Brut global ar putea înregistra un declin de 7,6% înainte de a înregistra o creștere modestă, de 2,8% în 2021, avertizează OECD.

"Până la finalul lui 2021, pierderile de venituri vor fi mai mari decât cele în cazul oricărei alte recesiuni precedente, în ultimii 100 de ani, pe timp de pace, ceea ce va avea consecințe sumbre și de lungă durată asupra cetățenilor, firmelor și guvernelor", a apreciat economistul șef al OECD, Laurence Boone.

Oficialul a cerut guvernelor să nu ocolească cheltuielile finanțate prin datorii, pentru a sprijini investițiile și angajații cu salarii scăzute.

"Politicile monetare ultra-relaxate și nivelul mai ridicat al datoriei publice sunt necesare și vor fi acceptate atât timp cât activitatea economică și inflația sunt în scădere, iar rata șomajului este ridicată", a declarat Boone.

SUA, cea mai mare economie mondială, ar urma să înregistreze un declin de 7,3% anul acesta, urmat de o creștere de 4,1% anul viitor. În cazul unui al doilea val de contagiune, în 2020, PIB-ul SUA ar putea scădea cu 8,5% înainte de a înregistra o creștere modestă, de 1,9%, în 2021, previzionează OECD.

PIB-ul zonei euro se îndreaptă spre un recul de 9,1% anul acesta, urmat de un avans de 6,5% anul viitor, dar declinul s-ar putea adânci la 11,5% în 2020, în eventualitatea unui al doilea val, urmat de o creștere de 3,5% în 2021.

Înființată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele țărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială și de guvernare. Cele 36 de state membre OECD dețin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerțul mondial și 20% din populația lumii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău