ODIHR a lansat misiunea de observare a alegerilor în Republica Moldova, la invitația autorităților de la Chișinău

  • 16 Septembrie 11:47
ODIHR a lansat misiunea de observare a alegerilor în Republica Moldova, la invitația autorităților de la Chișinău

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a deschis o misiune de observare pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie în Republica Moldova, ca urmare a unei invitații din partea autorităților naționale, transmite IPN.

Misiunea este condusă de Urszula Gacek și este formată dintr-o echipă principală de 11 experți cu sediul în Chișinău. ODIHR a solicitat statelor participante la OSCE secondarea a 26 de observatori pe termen lung, care vor fi dislocați în echipe de câte doi în întreaga țară începând cu 20 septembrie. De asemenea, ODIHR intenționează să solicite 200 de observatori pe termen scurt care să sosească cu câteva zile înainte de ziua alegerilor.

Misiunea va evalua desfășurarea alegerilor și a referendumului în conformitate cu angajamentele OSCE și alte obligații și standarde internaționale, precum și cu legislația națională.

Observatorii vor monitoriza îndeaproape toate aspectele procesului electoral, precum desfășurarea campaniei, inclusiv pe rețelele sociale, activitatea administrației electorale la toate nivelurile, legislația legată de alegeri și implementarea acesteia, respectarea libertăților fundamentale, acoperirea mediatică și soluționarea disputelor electorale.

Din activitatea de observare fac parte și întâlnirile cu reprezentanții autorităților de stat, ai partidelor politice, ai societății civile, ai presei și ai comunității internaționale.

În ziua alegerilor, misiunea ODIHR va colabora cu delegațiile din partea Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și Parlamentului European pentru a observa deschiderea secțiilor de votare, procesul de votare, numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor. În cazul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, calendarul misiunii poate fi prelungit.

Un raport intermediar va fi publicat cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri pentru a actualiza informațiile pentru public și mass-media. În ziua următoare alegerilor, concluziile și constatările preliminare ale misiunii vor fi prezentate într-o conferință de presă. Un raport final care va evalua întregul proces electoral și va conține recomandări va fi publicat la câteva luni după încheierea procesului electoral.

Misiunea de observare a alegerilor ODIHR și Misiunea OSCE în Moldova operează independent, sub mandate separate.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău