Odată cu venirea sezonului rece, în R. Moldova, s-a intensificat numărul virozelor și infecțiilor respiratorii atât la copii, cât și la adulți

  • 11 Ianuarie 2023 12:22
Odată cu venirea sezonului rece, în R. Moldova, s-a intensificat numărul virozelor și infecțiilor respiratorii atât la copii, cât și la adulți

Odată cu venirea sezonului rece, în Rep. Moldova, s-a intensificat numărul virozelor și infecțiilor respiratorii atât la copii, cât și la adulți. Totuși, în prima săptămâna a anului 2023 s-a înregistrat o scădere a infecțiilor respiratorii virale acute, iar numărul cazurilor de gripă se menține la un nivel relativ constant în ultimele trei săptămâni, transmite Radio Chișinău.

În prima săptămână a anului, numărul infecțiilor acute ale căilor respiratorii în Rep. Moldova s-a aflat la nivel de intensitate medie, atestându-se o descreștere cu 12,8% în comparație cu săptămâna precedentă, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Astfel, în perioada 2-8 ianuarie, au fost înregistrate 12.579 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare 488 – infecții respiratorii acute severe și 210 – gripă sezonieră.

Acum este perioada rece, sezonul infecțiilor respiratorii acute virale și gripei sezoniere, a declarat pentru Radio Chișinău medicul epidemiolog din cadrul ANSP, Ștefan Gheorghiță.  

„Majoritatea cazurilor de gripă sezonieră se înregistrează la copii cu vârsta cuprinsă între 0-4 ani. Săptămâna precedentă fiind înregistrate 65 de cazuri, iar cu vârsta cuprinsă între 5-14 ani s-au înregistrat 50 de cazuri și la adulți au fost înregistrate 16 cazuri. Conform datelor de monitorizare a circulației virușilor gripali, în teritoriul Rep. Moldova circulă virusul gripal tip A și de tip B. Practic circulația virusului gripal este același tip de virus care circulă și în regiunea Europeană. Dacă o săptămână în urmă intensitatea a fost înaltă acum este medie și avem 483 de cazuri la 100 de mii de populație. În municipiul Chișinău s-a ajuns de la 6.432 la 5.272 de cazuri”, a declarat Ștefan Gheorghiță.     

Vaccinul care în luna octombrie s-a administrat în Rep. Moldova este un vaccin gripal recomandat de Organizația Mondială  a Sănătății. Acesta conține tulpinile virușilor care circulă acum în Rep. Moldova. De aceea, specialiștii ANSP recomandă cetățenilor vaccinarea antigripală și respectarea igienei. Medicul epidemiologic, Ștefan Gheorghiță»       

„Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă populației respectarea distanței fizice, igiena personală, igiena tusei, a locuinței și dezinfecția mâinilor. Adresarea la medic atunci când apar simptomelor caracteristice pentru gripă. Evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transport public și în locurile aglomerate. De asemenea, este recomandată monitorizarea stării sănătății copiilor de vârstă preșcolară și vaccinarea antigripală”, a menționat  Ștefan Gheorghiță.

Cele mai multe internări în spitale, din cauza infecțiilor respiratorii acute și gripei sunt în rândul copiilor, pondere care se atestă în fiecare sezon pandemic, a mai spus medicul epidemiolog Ștefan Gheorghiță, pentru Radio Chișinău.

Potrivit datelor ANSP, în sezonul 2019/2020 în Rep. Moldova s-au înregistrat 3.258 de cazuri de gripă sezonieră, în 2020/2021 nu s-a atestat niciun caz, iar în 2021/2022 – 426 de cazuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău