Odată cu lansarea primului raport al UE privind manipularea informațiilor străine, Josep Borrell compară propaganda Kremlinului cu cea promovată de Goebbels în perioada nazistă

  • 08 Februarie 2023 08:25
Odată cu lansarea primului raport al UE privind manipularea informațiilor străine, Josep Borrell compară propaganda Kremlinului cu cea promovată de Goebbels în perioada nazistă

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a publicat primul raport al UE privind manipularea informațiilor străine și amenințările cu interferența, în care prezintă dovezi privind campaniile de dezinformare și manipulare, precum și instrumentele și metodele utilizate de Rusia în contextul războiului din Ucraina și în relație cu Occidentul, relatează CaleaEuropeană.ro.

Cu acest prilej, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a arătat că Rusia folosește manipularea și interferența informațională ca „un instrument crucial al acestui război”, comparând propaganda Kremlinului cu cea promovată de Josep Goebbels în perioada nazistă, numai că la o intensitate mult mai mare datorită tehnologiei de comunicare.

„Acest război nu se rezumă doar [la] folosirea de explozibili, bombe, gloanțe, la uciderea de oameni. Este vorba despre mintea oamenilor. Este vorba despre cum să cucerești spiritul, inteligența, înțelegerea oamenilor. Nu este ceva nou. A început odată cu pandemia [COVID-19]. Când a apărut pandemia, am început să vorbim despre <<bătălia narațiunilor>>. Bătălia narațiunilor a început cel târziu odată cu pandemia. Și, astăzi, acest lucru este clar: acest război nu este purtat doar pe câmpul de luptă de către soldați. Este purtat și în spațiul informațional, încercând să cucerească inimile și mințile oamenilor. Și îmi veți spune: <<nimic nou în această privință, Goebbels a inventat deja [asta] în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – a minți și a răspândi dezinformarea nu este nimic nou>>. Ei bine, ceea ce este nou astăzi este intensitatea, voința și instrumentele. Goebbels nu avea internet și nici instrumente de socializare. Dar, astăzi, oamenii care se comportă ca Goebbels – spunând o minciună de 1.000 de ori – au o capacitate puternică de multiplicare cu viteza luminii și de a ajunge la toată lumea de pretutindeni”, a explicat Josep Borrell, în cadrul conferinței EEAS pe marginea Manipulării Informațiilor Străine și Interferențelor.

Acesta a acuzat Rusia că încearcă nu numai să controleze ceea ce se întâmplă acasă – ca orice regim de dictatură autoritară – dar  încearcă, de asemenea să-i destabilizeze pe alții, „ucigând capacitatea oamenilor de a înțelege ce se întâmplă și, în consecință, poziția guvernelor și deciziile organizațiilor internaționale”.

„Rusia a construit rețele și o infrastructură pentru a induce în eroare, a minți și a destabiliza. Vreau să folosesc aceste verbe puternice: a induce în eroare, a minți și a destabiliza într-un mod industrial. Pentru a eroda încrederea în instituții”, a punctat Borrell, avertizând că aceasta este o amenințare majoră pentru democrațiile liberale, care se bazează pe informație. „Democrația este un sistem care se bazează pe informațiile pe care le au oamenii, pentru că aceștia au făcut alegerile – alegerile lor politice – în funcție de propriile percepții și de informațiile pe care le primesc despre ceea ce se întâmplă în restul lumii. Dacă informațiile sunt toxice, democrația nu poate funcționa. Dacă informațiile sunt manipulate, oamenii nu au o idee clară despre ce se întâmplă. Deci, alegerile lor sunt părtinitoare, iar informația este uleiul pentru motorul democrației. Trebuie să avem grijă de calitatea informației, pentru că aceasta este seva, sângele, uleiul, ceea ce face ca democrația să funcționeze”.

Începând din 2015, la cererea Consiliului, prin intermediul EUvsDisinfo, serviciul diplomatic al UE a adunat „o mulțime de dovezi care demonstrează că Rusia se află în spatele încercărilor coordonate de manipulare a dezbaterilor publice în societățile deschise”, mai exact 15.000 de cazuri, care reprezintă „dovezi concrete, pe care le-am publicat întotdeauna pentru a expune și pentru a sensibiliza opinia publică”, a mai spus Josep Borrell.

 

Concret, există campanii care fac schimb de cauze și efecte și care prezintă cumva agresiunea rusă ca pe o reacție necesară la o presupusă amenințare din partea Ucrainei sau a Occidentului în general, a arătat șeful diplomației UE

„<<Nu Rusia este cea care atacă Ucraina, Rusia doar se apără [de] un atac din partea Occidentului.>> A trebuit să discut acest lucru cu mulți oameni din întreaga lume.<<Ei bine, în cele din urmă, Putin nu face decât să se apere. Voi îl atacați. Voi, Occidentul, voi atacați Rusia>>. Am văzut cum au fost create rețele artificiale pentru a răspândi această dezinformare. Acestea au inundat spațiul informațional, pentru a evita ca orice altă voce să mai poată fi auzită. Am asistat la încercări de a induce oamenii în eroare, cu narațiuni și versiuni ale evenimentului în continuă schimbare. Scopul este ca nimeni să nu mai creadă nimic, nicio informație. Pentru a-i face pe oameni să creadă că <<ei bine, în cele din urmă, totul este o minciună. Cum pot să fac diferența între minciună și adevăr?>>. Vor să erodeze încrederea în toate mijloacele de informare în masă și în instituțiile noastre”.

În consecință, înaltul oficial european a avertizat că acest lucru trebuie luat „foarte în serios”, nefiind „doar o problemă pentru specialiști” sau „doar o chestiune care îi privește pe cei care lucrează la sistemul informațional”, ci este „ceva de care cetățenii trebuie să fie conștienți”. „Trebuie să abordăm această problemă din punct de vedere politic la cel mai înalt nivel posibil. Și asta este ceea ce încercăm să facem”, a adăugat Borrell.

Care sunt principalele concluzii ale raportului?

În primul rând, dovezi clare că Rusia și-a mobilizat toate instrumentele pentru a desfășura campanii de dezinformare.

Prin intermediul surselor sale controlate de stat, al rețelelor sale diplomatice și al reprezentanților săi, dovedesc denaturarea sistematică a realității pentru a distrage atenția de la invazia sa militară.

Un exemplu în acest sens este reprezentat de utilizarea conturilor diplomatice rusești de pe rețelele de socializare pentru a răspândi afirmații potrivit cărora forțele armate ale Ucrainei sunt doar „unități paramilitare neonaziste care comit atrocități împotriva civililor, inclusiv a copiilor”, și folosind imagini și videoclipuri explicite cu persoane ucise și rănite, încercând să demonstreze că armata ucraineană este cea care se comportă ca niște naziști. Mai mult, Kremlinul încearcă să organizeze demonstrații în țările Uniunii Europene sub sloganul #StopKillinginDonbass.

În al doilea rând, raportul SEAE confirmă faptul că există un nou val de tehnici de dezinformare – procedurile, metodele.

Rusia folosește tehnologii ieftine pentru a fabrica imagini și videoclipuri false. Nu se feresc să creeze site-uri web false pentru a se da drept mass-media de încredere. Conținutul este amplificat cu viteza luminii și postat pe rețelele sociale, serviciile de mesagerie și punctele de propagandă.

La lansarea, în noiembrie, a Misiunii UE de Asistență Militară în Ucraina (EUMAM Ucraina), conturile diplomatice rusești au reacționat dezvoltând imagini pentru a respinge această inițiativă, acuzând Uniunea că este un agent al NATO și că desfășoară un război hibrid. Acest lucru a fost postat pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe, iar 10 minute mai târziu, pe canalul lor de Telegram și apoi a fost rapid amplificat de peste 100 de canale, inclusiv Sputnik Africa.

În al treilea rând, raportul documentează cooperarea îngrijorătoare între actori generatori de amenințări precum Rusia și China.

Conturile diplomatice și canalele controlate de stat manipulează percepțiile despre Uniunea Europeană, învinuind Occidentul pentru toate consecințele războiului din Ucraina. Acestea amplifică, de exemplu, minciunile despre [presupusele] biolaboratoare occidentale de grad militar din Ucraina care vizează vecinii săi.

Raportul arată că Rusia (42%) și China (56%) intenționează în cea mai mare parte să îndrepte atenția către un alt actor sau către o altă versiune sau să mute vina/ să distragă atenția de la adevărații vinovați. Totuși, Rusia încearcă să schimbe cadrul și versiunea, adică să denatureze faptele, relativ mai des (35%) decât China (18%). 

Un nou centru de analiză și schimb de informații

În această privință, Înaltul Reprezentant Josep Borrell este de părere că „trebuie să anticipăm și să descurajăm astfel de activități prin acțiuni și măsuri concrete.

„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina din toate părțile: cu siguranță din punct de vedere militar, dar și financiar și diplomatic și, în cele din urmă, trebuie să fim mai ambițioși în ceea ce privește consolidarea rezistenței la regimurile autoritare care încearcă să creeze dezinformare și să manipuleze informațiile. Trebuie să înțelegem cum sunt organizate aceste campanii de dezinformare, pentru a ne putea organiza răspunsul și pentru a identifica actorii acestei manipulări. Avem nevoie de un mod standardizat și interoperabil de a împărtăși analize în cadrul comunității care abordează manipularea informațiilor”, a explicat acesta.

În acest sens, Borrell a anunțat crearea unei noi resurse centrale prevăzute în cadrul Busolei Strategice – “Centru de analiză și schimb de informații” – pentru colectarea de informații privind amenințările care decurg din dezinformare și manipularea informațiilor străine. Aceasta va promova schimbul de informații între toate părțile interesate cu privire la cauzele profunde, incidente și amenințări, precum și schimbul de experiență, cunoștințe și analize. Totodată, Centrul va consolida răspunsurile occidentale și va permite „să ne protejăm mai bine democrațiile”.

„Acest lucru face parte din sancțiunile noastre împotriva portavocilor Kremlinului, trimițând un semnal puternic că știm cum manipulează ecosistemul nostru și cum operează. Și ne menținem cu fermitate hotărârea noastră”, a mai spus șeful diplomației UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău