Octavian Țîcu: Unicul stat care are interes în escaladarea tensiunilor și care vrea într-adevăr să pornească un război în Republica Moldova este Federația Rusă

  • 11 Aprilie 18:25
Octavian Țîcu: Unicul stat care are interes în escaladarea tensiunilor și care vrea într-adevăr să pornească un război în Republica Moldova este Federația Rusă

Unicul stat care are interes în escaladarea tensiunilor în Rep. Moldova este Federația Rusă, a subliniat politologul Octavian Țîcu, doctor în istorie. El s-a referit la provocările din regiunea transnistreană, dar și la vizitele și declarațiile bașcanei regiunii găgăuze la Moscova, informează Radio Chișinău.

Nici Ucraina, nici R. Moldova nu-și doresc un război în regiunea transnistreană, a subliniat istoricul și politologul Octavian Țîcu, autorul cărții „Rusia și separatismul transnistrean”. El a explicat că provocările din regiunea transnistreană, precum cele cu dronă, sau elicopter, explodate la baze militare de dincolo de Nistru, au menirea să justifice agresiunea rusă și să creeze tensiuni în R. Moldova.

„Să se știe clar că unicul agresor și unicul stat care vrea într-adevăr să pornească un război aici și să tensioneze situația este Federația Rusă. Oamenii nu-și doresc un război. Cine își dorește să genereze această ostilitate este Federația Rusă, își dorește să creeze panică în Rep. Moldova, inclusiv în partea dreaptă a Nistrului. Pentru că acest lucru ar turna apă și mai mult la situația noastră de incertitudine și de dificultate în care ne aflăm din cauza războiului și ca rezultat al dificultăților pe care le întâlnim în războiul hibrid pe care Rusia îl face. Și toate acestea sunt pentru a oferi Rusiei un justificativ pentru o eventuală intervenție”, a declarat Octiavian Țîcu.

Comentând vizitele guvernatoarei regiunii găgăuze Evghenia Guțul, la Moscova, unde a făcut declarații secesioniste și împotriva cursului european al R. Moldova, fostul deputat Octavian Țîcu a spus că aceste gesturi sunt pasibile de a fi condamnate.

„Există suficiente legi în Rep. Moldova penale, civile și constituționale, care pot inculpa astfel de declarații. Un conducător al unei regiuni din Rep. Moldova are niște prevederi constituționale în care se încadrează și care îl obligă să aibă un comportament, cu atât mai mult că este și un membru al Guvernului Rep. Moldova, chiar dacă nu participă. Astfel, aceste încălcări la fel ca și încălcările anticonstituționale ale lui Dodon în perioada în care îi dicta lui Iaralov principiile de federalizare, sunt pasibile de a fi condamnate, pentru că sunt anticonstituționale, la fel ca și dosarul deschis în anul 2014 împotriva lui Dodon, Vlah și Ion Ceban care atunci au făcut referendum în Găgăuzia”, a spus Octavian Țîcu.

Expertul atenționează că separatismul se hrănește din slăbiciunea statului R. Moldova și a instituțiilor sale. Potrivit lui Octavian Țîcu, în astfel de situații avem nevoie de precauție și să demontăm aceste acțiuni cu reacții prompte, în parteneriat cu aliații noștri occidentali, care la acest moment sunt unicul sprijin pentru cetățeni și unica garanție de securitate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,96
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Arhivă Radio Chișinău