Octavian Țîcu, despre riscuri la adresa securității R. Moldova | Cel mai mare pericol este putinismul din interiorul statului nostru

  • 14 Decembrie 2022 13:10
Octavian Țîcu, despre riscuri la adresa securității R. Moldova | Cel mai mare pericol este putinismul din interiorul statului nostru

Războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, vulnerabilitatea sectorului energetic, războiul hibrid și prezența forțelor pro-ruse coordonate de Moscova, sunt printre cele mai importante riscuri la adresa securității Rep. Moldova, afirmă directorul SIS Alexandru Musteață. Totodată, alte potențiale riscuri sunt legate de restanțele în reforma justiției și problemele sociale care s-ar putea întoarce împotriva actualei guvernări, după cum a declarat comentatorul Octavian Țîcu la Radio Chișinău.

Războiul purtat de Rusia în Ucraina rămâne principalul risc la adresa securității Rep. Moldova, a declarat directorul SIS, Alexandru Musteața. El a spus într-un interviu la Radio Chișinău că sectorul energetic este unul din cele mai vulnerabile în prezent. Totodată, a atenționat șeful SIS, Republica Moldova este foarte expusă în fața războiului hibrid desfășurat de Federația Rusă în Ucraina.

„Războiul rămâne principalul risc, pentru că este un război convențional, cu arme, cu rachete, muniții care zboară și, din păcate, cad și pe teritoriul Rep. Moldova și acest lucru este în afara controlului nostru. Or, războiul are și niște efecte colaterale: aspectul economic, energetic, social, inclusiv socio-politic. Noi vedem riscurile acestui război, materializate.

Sectorul energetic este unul din cele mai vulnerabile, la moment. Din cauza războiului convențional avem efectele secundare asupra infrastructurii energetice, și a noastră și a Ucrainei. Războiul hibrid, pe care noi îl simțim din plin, și noi ca Serviciu, vedem că intensitatea lui a crescut foarte mult, pe mai multe paliere, pornind de la cel informațional, unul extraordinar de agresiv și pe larg utilizat: manipulare, falsuri cu o intensitate foarte mare.  În același timp activizarea a ceea ce numim noi agenți de influență. Sunt persoane din sectorul socio-politic care încearcă să influențeze opinia publică prin utilizarea acelor falsuri și manipulări. Din ceea ce cunoaștem și știm deja vedem cum toate lucrurile sunt coordonate dintr-un singur centru, de la Moscova. Atunci când toate aceste lucruri sunt coordonate dintr-un singur centru, ne dăm seama că este un război hibrid dus pe teritoriul Rep. Moldova. Prin urmare, Federația Rusă nu are nevoie de un război convențional aici. Are foarte mulți agenți de influență, din păcate, pe care noi, o bună parte îi cunoaștem și lucrăm în vederea prevenirii și contracarării acestor riscuri pe teritoriul nostru”, a spus Musteață.

Putinismul din interiorul Republicii Moldova este cel mai mare pericol la adresa securității statului, consideră istoricul și comentatorul politic Octavian Țîcu. Acesta a făcut trimitere la datele  Barometrului Opiniei Publice, potrivi cărora 32% din populația Republicii Moldova susține agresiunea rusă în Ucraina. Potrivit lui Octavian Țâcu, printre potențialele pericole la adresa securității Republicii Moldova ar mai fi restanțele în reforma justiției și multitudinea de probleme sociale care ar putea răbufni împotriva actualei guvernări. Chiar dacă sunt reproșuri către actuala conducere, în această perioadă avem nevoie de  solidaritate pentru a depăși iarna și a menține parcursul european al Rep. Moldova, a declarat Octavian Țâcu într-un interviu la Radio Chișinău. 

„Cel mai mare pericol este putinismul din interiorul Republica Moldova. BOPul a arătat clar – 32% din populația Republicii Moldova consideră că Rusia acționează just, că are loc denazificarea Ucrainei și este clar că această populație dependentă de mașina de propagandă putinistă extrem de răspândită și în Republica Moldova continuă să facă ravagii. Doi, marea problema e guvernarea în sine și lipsa ei de eficiență  pe domeniul justiției. Trebuie să existe finalități de dosar pe clica socialistă care sunt foarte mulți...și Bahamas și Kuliok și alte păcate pe care le au, francțiunea Șor. Și evident soluționarea rapidă a problemelor sociale pentru că asta constituie un ghem  de nemulțumiri care poate răbufni împotriva actualei guvernări. Sunt lucruri care nu depind de noi- războiul din Ucraina. Sunt lucruri depind de noi și anume felul în care noi cu toții împreună, chiar dacă suntem nemulțumiți de această guvernare, de felul în care acționează și pe alocuri chiar sunt reproșuri majore,  avem nevoie de o consolidare, de solidaritate și de o acțiune comună pentru a depăși această iarnă și a menține parcursul de integrare europeană  a RM”, a menționat Țîcu.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au în vedere aprobarea în timpul apropiat a unei noi concepții de securitate națională care să țină cont de riscurile și amenințările generate de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina. Documentul va fi elaborat de o comisie specială creată prin decretul președintei Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău