Octavian Țîcu: ”Cel mai mare pericol pentru țară îl reprezintă actuala majoritate parlamentară”

  • 24 Februarie 2017 09:12
Octavian Țîcu: ”Cel mai mare pericol pentru țară îl reprezintă actuala majoritate parlamentară”

Clasa politică moldovenească, în actuala ei componență, nu mai poate fi modificată, pentru că este contaminată. Aceasta opinia profesorului universitar, istoricului Octavian Țîcu, expusă în cadrul emisiunii “Interpol” de la postul de televiziune TV 7, transmite IPN.

Potrivit lui Țîcu, unica alternativă pentru Republica Moldova ar fi formarea unei clase politice noi din oameni onești și integri, care ar putea prelua puterea în urma alegerilor parlamentare anticipate sau cele ordinare din 2018. “Situația în care ne aflăm va dura până la anticipate și va depinde și de influența din exterior. Dar pentru a schimba situația este nevoie de solidarizare. Pe moment, cel mai mare pericol pentru țară îl reprezintă actuala majoritate parlamentară”, a declarat istoricul.

În opinia lui Țîcu, Republica Moldova a fost un stat captiv nu doar sub actuala guvernare, iar în perioada guvernării comuniste lucrurile ar fi fost și mai dramatice decât acum. “După Frontul Popular, Republica Moldova a ajuns un stat captiv, situație care durează până astăzi. Pe timpul lui Voronin lucrurile erau și mai dramatice. Acum situația se agravează și din cauza ieșirilor lui Igor Dodon, care, deși se declară statalist, întreprinde acțiuni antistatale, iar cei din coaliția de guvernare nu fac nimic ca să-l oprească. Se spune că noi avem la conducere o oligarhie. Nu este adevărat. Oligarhii sunt cei care vin la putere pentru a forma, a dezvolta un stat. Noi avem parte de cleptomanie. Aceștia sunt oameni care vin la conducere nu pentru a dezvolta țara, dar ca să aibă acces la resursele statului și să se îmbogățească”, a opinat profesorul.

Octavian Țîcu a mai spus că există riscul ca viitoarele alegeri parlamentare să fie câștigate de către partidele pro-ruse și nu exclude că actuala guvernare, condusă de Vlad Plahotniuc, va veni cu scheme noi pentru a rămâne la putere după scrutinul din 2018. “Igor Dodon place oamenilor pentru că le inspiră o oarecare încredere. Republica Moldova ar putea să scape de Plahotniuc cu ajutorul lui Dodon, inclusiv al Moscovei. Dar aceasta va fi o mare problemă, deoarece țara va fi federalizată. Dar cred că și Plahotniuc pregătește ceva, el nu este doar un  produs autohton, este și un produs românesc. Consider că salvarea ar putea veni din partea unei opoziții formate din oameni integri care să ajungă la guvernare. Dar dacă o va cere situația creată în Parlamentul nou, nu este exclus ca cele două partide care pot aduce schimbarea să fie nevoite să conlucreze și cu Plahotniuc”, a spus Octavian Țîcu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău