Octavian Țîcu: „Cel mai optim scenariu pentru blocul ACUM este să rămână în opoziție” (Revista presei)

  • 01 Martie 2019 09:38
Octavian Țîcu: „Cel mai optim scenariu pentru blocul ACUM este să rămână în opoziție” (Revista presei)

Andrei Năstase declară că nu va accepta alianțe cu cei ce ne-au rupt hărțile și s-au vândut lui Plahotniuc, titrează Cotidianul. Președintele Platformei DA, exclude posibilitatea unei alianțe cu socialiștii, așa cum au sugerat în ultimele zile unii comentatori politici. El a declarat într-un mesaj live că nu îl deranjează faptul că socialiștii au un electorat pro-rus, ci acțiunile acestui partid, pe care le califică drept populiste și de subordonare lui Vladimir Plahotniuc. El a condamnat jocurile pe care socialiștii și democrații le-ar fi făcut în ultimii ani. În ultimele zile mai mulți comentatori politici au înaintat ideea unei „alianțe tehnice” între ACUM și PSRM, pentru a schimba componența mai multor instituții și organizarea de alegeri anticipate.

Cel mai optim scenariu pentru blocul ACUM este să rămână în opoziție, susține  Octavian Țîcu, citat de portalul Deschide.md. Octavian Țicu, care a reprezentat blocul ACUM pe circumscripție nr.16 (Ungheni), a mai declarat la TVR Moldova  că blocul electoral ACUM nu se va dizolva în două partide separate odată ce va intra în Legislativ. "Va fi un bloc consolidat. Din punctul meu de vedere, sorți de izbândă cu două secții parlamentare nu vom avea", a mai adăugat Țîcu.

Tribuna scrie „cum trebuie „citite” rezultatele alegerilor parlamentare”. Referidu-se la rezultatul Partidului Democrat, publicația scrie că „dacă luăm în calcul faptul că din 2016 PD deține întreaga putere în stat, că în toată această perioadă pentru PD a lucrat enormul aparat administrativ din țară, că PD a concentrat în mâinile sale practic tot ce înseamnă resurse umane, financiare, mediatice, că a avut la dispoziție în acest scrutin peste 700 de primari, peste 30 de conducători de raioane, întregul aparat represiv de stat, întregul control asupra factorului decizional la toate nivelele etc., atunci rezultatul poate fi considerat unul relativ modest. Analizând rezultatul blocului ACUM, în condițiile în care acesta practic nu a avut resurse financiare, umane și administrative, atunci rezultatul într-adevăr e unul bun. Dar, totuși, nu putem trece cu vederea faptul că acesta a fost unul din cele mai slabe rezultate înregistrate de dreapta pro-europeană vreodată la scrutinele din Moldova. Și în cazul socialiștilor, potrivit portalului Tribuna, PSRM a reușit să-și păstreze aceeași bază electorală ca și până la alegeri, iar pierderea unor mandate e rezultatul jocurilor de culise ce s-au făcut împotriva sa.

Într-un comentariu pentru Newsmaker, analistul Andrei Popov remarcă faptul că alegerile în Chișinău s-au deosebit foarte mult de cele din țară, transformându-l într-un fenomen electoral deosebit. „Acest lucru demonstrează că cea mai informată parte a populației, care depinde mai puțin de administrația locală și care nu este atât de vulnerabilă în fața resurselor administrative, este mult mai puțin afectată de manipulare și propuneri populiste”, susține Andrei Popov. Și dimpotrivă, Partidul Democrat a demonstrat cele mai bune rezultate în sate. Deci, acolo unde viața oamenilor depinde la maximum de primar, de aleșii locali și funcționari care, în ultimii ani, au aderat masiv la PDM”, scrie Newsmaker.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău