Octavian Țâcu: ”În mare parte românii au fost cei care au dus o civilizație în Siberia. Până la ei nu era religie, nu era ortodoxie, nu exista grădinărit”

  • 16 Septembrie 2019 14:33
Octavian Țâcu: ”În mare parte românii au fost cei care au dus o civilizație în Siberia. Până la ei nu era religie, nu era ortodoxie, nu exista grădinărit”

În regiunea Tiumen din Federația Rusă în timpul regimului stalinist au fost deportați mulți romani basarabeni. Acest lucru l-au descoperit membrii Expedițiilor memoriei, care s-au reîntors recent din această regiune, unde au descoperit sate părăsite deja, cimitire pline de foști deportați, dar și unii supraviețuitori ai acelor pagini sângeroase ale istoriei neamului nostru, relatează Radio Chișinău.

Istoricul Ludmila Tihonov a plecat în expediția din acest an mânată nu doar de curiozitatea de cercetător, ci și de dorința de a afla urmele rudelor din localitatea Peresecina, raionul Orhei, de unde au fost deportate aproape 200 de persoane în această zonă. Satele, Razdolie, Kapraliha și altele din raionul Armizonsk din regiune, în prezent sunt aproape părăsite.

Ca și în alte regiuni siberiene, unde au fost deportați sute de mii de basarabeni de către regimul stalinist, au rămas mai mult urmele tăcute ale istoriei: sate părăsite, cimitire cu crucile căzute, martori tăcuți ai suferințelor de care au avut parte basarabenii. Totuși, unii localnici, care au mai rămas, își amintesc de moldoveni ca despre niște oameni harnici, buni gospodari, de la care au preluat și multe obiceiuri.

Istoria deportărilor și soarta deportaților este în mod premeditat ștearsă din memoria rușilor, consideră Ludmila Tihonov:

“Dezamăgirea mea a fost foarte mare. Naiv credeam că o să găsim acolo un muzeu al deportărilor… Este o istorie uitată acolo. În șcili se vorbește despre represiuni la nivelul general, dar de faptul că au fost moldoveni deportați, cei dințările baltice, ucraineni, să se dea anumite cifre, care au fost cauzele acestor deportări – nu se vorbește nimic. Pentru mine probabil cel mai emotiv a fost să vizitez acel sat Razdolie, pentru că buneii au fost duși acolo, acolo și-a jucat nunta părinții mei, dacă se poate de spus că au jucat-o așa, cu lacrimi în ochi, acolo s-a născut sora mea mai mare…”

În opinia istoricului Octavian Țâcu, inițiatorul acestui proiect, demarat în anul 2013, aceste evenimente tragice din istoria neamului, care în opinia unor istorici pot fi interpretate ca o parte a unui genocid, au lăsat în societatea noastră urmări  care se fac resimțite până azi. Cunoașterea paginilor dureroase ale trecutului este benefică atât pentru locuitorii Republica Moldova, cât și pentru locuitorii de azi ai Siberiei, este de părere Octavian Țâcu:

„Este o modalitate de a trasa niște poduri ale cunoașterii între Siberia și Republica Moldova. Clar că într-un mod trist… În mare parte românii au fost cei care au dus o civilizație în Siberia. Până la ei nu era religie, nu era ortodoxie, nu exista grădinărit. Multe din ceea ce constituie tradițiile, relațiile dintre oameni și multe alte lucruri au așezat în Siberia o anumită atitudine față de moldoveni”.

După materialele înregistrate în expediția din regiunea Tiumen, documentariștii Violeta Gorgos și Virgil Mărgineanu vor realiza două filme documentare, unul dintre care va fi lansat la finele lunii noiembrie. În urma precedentelor expediții au fost realizate 3 filme documentare, care au fost difuzate la televiziuni din Rep. Moldova și România.

Doritorii de a afla mai multe informații sau de a comunica date despre rudele deportate în aceste regiuni, utile pentru viitoarele expediții, pot accesa site-ul sau pagina de Facebook având genericul “Expedițiile Memoriei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău