Octavian Armașu: Uniunea Europeană este piața noastră cea mai importantă de desfacere
-
20 Noiembrie 2023 15:26
Republica Moldova a depășit valul inflaționist înregistrat pe fondul războiului din Ucraina, al crizei energetice și alimentare, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Înaltul oficial a subliniat că inflația în Republica Moldova a scăzut de la 34% în 2022 la 6,3% la finalul lunii octombrie a acestui an, cu țintă de apropiere de pragul de 5%, pe termen mediu, relatează sursa citată.
Guvernatorul Băncii Centrale din Republica Moldova susține, de asemenea, că politica monetară a fost relaxată, astfel încât băncile comerciale să poate credita mai mult atât companiile, cât și populația, în vederea stimulării consumului intern.
„Revenirea are loc în condiții deloc simple. În primul rând, mă refer la contextul regional, dar și global. Iarăși vorbim de același război din Ucraina, care este în imediata vecinătate și are un impact asupra economiei din Republica Moldova. (...) Uniunea Europeană este piața noastră cea mai importantă de desfacere, respectiv are un impact pentru cererea produselor noastre. În acest context, recuperarea economică trebuie susținută puternic atât de politica monetară, cât și de cea fiscală. Deci, pe partea monetară noi chiar recent am mai făcut un pas de relaxare a condițiilor monetare. Am mai redus și rata de bază și am relaxat și rezervele obligatorii, astfel încât să asigurăm accesul mai ușor și bani mai ieftini pentru agenții economici și pentru populație, ca să susținem consumul. Totodată, ne așteptăm și pe partea fiscală la un impuls fiscal pentru economie”, a mai menționat Octavian Armașu, Guvernatorul Băncii Centrale din Republica Moldova.
„Cu Banca Națională a României ne leagă o relație mai specială. Chiar de la fondarea Băncii Naționale a Moldovei s-au stabilit aceste relații și Banca Națională a Moldovei permanent a avut susținere, și prin asistență tehnică, și prin consultanță, de la colegii de la Banca Națională a României. Și această cooperare continuă și până astăzi și aș zice că ia amploare. Noi am avut mai recent două proiecte twinning cu Banca Națională a României. Primul a fost în procesul de reformă bancară, când Banca Națională a Moldovei a reformat sectorul bancar din Moldova. Noi am implementat principiile Basel III, am implementat directivele europene, am transparetizat acționarii din sectorul bancar, am implementat o guvernanță sănătoasă în băncile comerciale și ne-am dezvoltat instrumentele de supraveghere. Sigur că asta fost făcut și cu colegii din Banca Națională a României”, a mai menționat acesta, relatează Agerpres.