Octavian Armașu | Procesul recuperării mijloacelor financiare din cele trei bănci în lichidare este în plină derulare

  • 11 Ianuarie 2019 18:55
Octavian Armașu | Procesul recuperării mijloacelor financiare din cele trei bănci în lichidare este în plină derulare

Procesul recuperării mijloacelor financiare din cele trei bănci în lichidare este în plină derulare, susține guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu

Din data retragerii licențelor, 16 octombrie 2015, și până la 30 noiembrie 2018, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au încasat 1 698, 8 milioane de lei, inclusiv 421,6 milioane lei – sumă obținută în cadrul unui dosar penal. Astfel, în scopul rambursării creditelor de urgență acordate, din data retragerii licențelor și până la data de 30 noiembrie 2018, către Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor au fost achitate mijloace bănești în sumă totală de 1 728, 0 milioane de lei. Informațiile au fost oferite de către Octavian Armașu în cadrul unui interviu comun acordat presei, transmite IPN.

Întrebat despre creditele neperformante la bănci, cu valoarea maximă de 33%, minimă – 5,5%, iar în medie pe sistem – 13%, guvernatorul a menționat că indicatorul de credite neperformante a înregistrat valorile actuale mai multe motive. Pe parcursul anilor 2016-2017, a existat o scădere a valorii portofoliului total de credite bancare. Pe acest fundal, odată cu rambursarea creditelor calitative din portofoliul băncilor și înlocuirea lentă a lor cu credite noi, ponderea relativă a creditelor neperformante a crescut. De asemenea, în urma controalelor totale derulate la băncile licențiate, în unele cazuri unele credite existente deja au fost recalificate din motive prudențiale.

„În prezent, se atestă o scădere a portofoliului de credite neperformante și aceasta se datorează în primul rând, reformelor ample pe care le face Banca Națională a Moldovei. În context, voi preciza că, la 30 noiembrie 2018, ponderea creditelor neperformante în portofoliul de credite în sectorul bancar a fost de 13,4% și a scăzut față de începutul anului 2018 cu 5,0 puncte procentuale”, a menționat guvernatorul.

BNM a recomandat, în repetate rânduri, băncilor să ia măsuri pentru reducerea numărului de credite neperformante, să monitorizeze permanent calitatea portofoliului de credite și să-și consolideze structura de management al afacerilor, în special în domeniul gestionării riscului de credit. În plus, BNM a solicitat băncilor prezentarea informației cu privire la progresele realizate în implementarea măsurilor de reducere a creditelor neperformante.

Măsurile luate de bănci pentru reducerea creditelor neperformante se referă, în principal, la elaborarea și implementarea strategiilor și planurilor de reducere a creditelor neperformante, revizuirea reglementărilor interne sau elaborarea noilor reglementări interne privind activitatea de creditare, instruirea angajaților din domeniul creditării, monitorizarea permanentă și prezentarea către conducerea băncii a informațiilor cu privire la evoluția creditelor neperformante.

Nivelul de aprovizionare a creditelor neperformante este înalt, atingând 69,5% pe sistem, și variază de la 42,5% până la 87,2%, în funcție de bancă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:2,57 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău