Octavian Armașu: Inflația mare prognozată pentru anul viitor va impune măsuri de politică monetară din partea Băncii Naționale

  • 01 Decembrie 2021 12:53
Octavian Armașu: Inflația mare prognozată pentru anul viitor va impune măsuri de politică monetară din partea Băncii Naționale

Inflația mare prognozată pentru anul viitor va impune măsuri de politică monetară din partea Băncii Naționale, a declarat astăzi la audieri în cadrul Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Totuși, acesta a precizat că inflația este provocată de factori externi, astfel încât este greu de gestionat doar prin politică monetară. 

Conform prognozelor Băncii Naționale, în 2022, Republica Moldova va înregistra un indice mare al inflației, care va ajunge la 15%. Octavian Armașu a reiterat în cadrul audierilor din comisie că se așteaptă o creștere semnificativă a prețurilor, iar inflația este provocată de factori externi.

În aceste condiții, BNM va fi nevoită să ia decizii de politică monetară pentru a scădea presiunea inflaționistă, inclusiv prin majorarea ratei de bază, ceea ce va duce la scumpirea creditelor bancare. Totodată, șeful Băncii Centrale a menționat că doar prin decizii de politică monetară inflația nu va putea fi gestionată.

În cadrul dezbaterilor, deputatul socialist Petru Burduja și-a exprimat îngrijorarea față de discrepanța mare dintre prognozele BNM privind inflația și cele ale Guvernului, mult mai optimiste. Potrivit acestuia, diferența respectivă ar putea periclita realizarea indicatorilor bugetari pentru anul viitor. 

Amintim că în a doua jumătate a anului curent, Banca Națională a intervenit de câteva ori majorând treptat rata de bază de la 2,65% la 5,5.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău