Oceanele sunt "bolnave" din cauza încălzirii globale

  • 06 Septembrie 2016 17:19
Oceanele sunt

Încălzirea globală afectează oceanele planetei mai mult ca niciodată, propagând maladii la animale și la oameni și amenințând siguranța alimentară pretutindeni în lume, previne un raport științific publicat pe 5 septembrie.

Cercetările au fost efectuate de 80 de oameni de știință din douăsprezece țări, au precizat experții reuniți la Honolulu pentru Congresul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN). Apele planetei au absorbit peste 93% din căldura suplimentară rezultată din încălzirea globală, proces care a început prin anii '70, limitând astfel căldura resimțită pe Terra, dar modificând radical ritmul vieții în oceane, subliniază Dan Laffoley, unul dintre principalii autori ai raportului intitulat "Explicații despre încălzirea oceanică".

Studiul, care a vizat toate ecosistemele marine importante, de la microbi până la balene și până la adâncimi mari ale oceanelor, a evidențiat că meduzele, păsările și planctonul (totalitatea organismelor acvatice, în general cu dimensiuni microscopice, lipsite de mijloace de înot, dar deplasate în mediul de viață de valuri și curenți marini - n.tr.) au migrat în direcția polilor frigului, parcurgând până la 10 grade latitudine.

Aceste migrații climatice sunt "de 1,5 până la 5 ori mai rapide decât tot ceea ce vedem noi la nivelul solului", estimează Laffoley. "Suntem pe cale să schimbăm anotimpurile în oceane".

Acest raport, în care peste un sfert dintre constatări sunt inedite, conține studii indicând că încălzirea globală afectează sistemele meteorologice și provoacă tot mai multe furtuni.

De asemenea, raportul afirmă că deține dovezi potrivit cărora încălzirea oceanelor "provoacă o amplificare a maladiilor la populațiile vegetale și animale" și, mai ales, la oameni. "Trebuie să reducem drastic gazele cu efect de seră", a estimat Carl Gustaf Lundin, director al programelor marin și polar la UICN. "Nu există nicio îndoială că noi suntem cauza acestor modificări și știm care sunt soluțiile", a punctat el, informează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău