Ocean Cleanup a colectat pentru prima dată deșeuri plastice din Oceanul Pacific

  • 02 Octombrie 2019 20:01
Ocean Cleanup a colectat pentru prima dată deșeuri plastice din Oceanul Pacific

O navă care tractează un uriaș dispozitiv plutitor, creat pentru a curăța oceanele de acumulările de deșeuri plastice, a colectat pentru prima dată reziduuri din plastic în Oceanul Pacific, a anunțat miercuri fondatorul acestui proiect ecologist, citat de AFP.

Nava a părăsit orașul San Francisco la începutul lunii septembrie pentru a efectua un test, înainte de a se îndrepta spre "continentul de plastic" din Pacific.

Proiectul, coordonat de Ocean Cleanup, un ONG olandez, și-a fixat obiectivul de a colecta în următorii cinci ani și jumătate din "Marea Insulă de Gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch - GPGP)", o veritabilă pubelă plutitoare, de trei ori mai mare decât suprafața Franței, aflată la jumătatea distanței dintre California și Hawaii.

"Astăzi (2 octombrie, n.r.), vă anunțăm că sistemul nostru de curățare din marea zonă de deșeuri din Pacific a colectat plastic pentru prima dată", a declarat Boyan Slat, CEO-ul și fondatorul Ocean Cleanup, într-o conferință de presă organizată la Rotterdam.

"Este pentru prima dată când cineva recuperează plastic" provenit din acea zonă, a adăugat tânărul olandez în vârstă de 25 de ani.

"Credem că putem cu adevărat să curățăm oceanele", a adăugat el.

Sistemul de curățare, imaginat de Boyan Slat în următ cu șapte ani, se afla în etapa de testare de aproximativ un an. Anumiți oameni de știință au formulat însă mai multe dubii legate de eficiența sistemului.

Nava tractează un echipament denumit System 001, conceput pentru a aduna plasticul ce plutește la suprafața oceanelor, pentru a putea apoi să îl scoată din apă și să îl recicleze.

Tehnologia Ocean Cleanup constă într-un flotor de 600 de metri lungime, aflat la suprafața apei, și o sită scufundată la adâncimea de trei metri. Flotorul asigură flotabilitatea sistemului și împiedică plasticul să "evadeze" pe deasupra sa, în timp ce sita împiedică deșeurile să scape pe dedesubt, au explicat reprezentanții Ocean Cleanup pe site-ul proiectului, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău