Obiectivele turistice și locurile ascunse ale Chișinăului
-
14 Octombrie 2013 10:03
Chișinăul este un oraș cu numeroase atracții turistice, dar multe dintre acestea rămân departe de ochii publicului larg.
În timp ce Muzeul Național de Istorie, sau cel de Etnografie sunt cunoscute mai ales de părinți și copii, puțini sunt cei care au auzit, de exemplu, despre Muzeul Pedagogic Republican, unde pot fi admirate vechi colecții de manuscrise și cărți tipărite în secolele 17-19, precum și alte documente privind istoria dezvoltării învățământului și educației în spațiul basarabean.
Știați că și în Chișinău există un Muzeu al Satului? Situat la Porțile Orașului, muzeul se poate mândri cu cea mai înaltă și mai veche biserică din lemn din Republica Moldova, câteva fântâni de lemn și alte obiecte. Proiectul muzeului, care se întinde pe o suprafață de peste 170 de hectare, prevede instalarea altor peste 160 de monumente printre care mori de vânt, de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodărești, crucifixe, un han, o crâsmă. Chiar dacă este în constituire și are nevoie de investiții de peste 60 de milioane de lei, muzeul are cu ce sa mândri și acum, susține directorul instituției Eugen Bâzgu.
Și Muzeul Transportului Public are piesa lui de rezistență: primul trolebus care a circulat pe străzile din Chișinău. Pus în circulație la 12 octombrie 1949, troleibuzul este și acum funcțional, susține directorul întreprinderii Transport Electric, Gheorghe Morgoci.
În același Muzeu al Transportului Public, situat pe strada Mitropolit Dosoftei 146, vizitatorii pot face cunoștință și cu primul tramvai, tras de cai, care a circulat pe străzile din Chișinău la sfârșitul anilor 1800.