Oazu Nantoi: Mitinguri - mari și mici - am mai văzut. Clădiri devastate și arse - am văzut. Dar „până la capăt” - nu s-a mers niciodată (Revista presei)

  • 13 August 2018 09:50
Oazu Nantoi: Mitinguri - mari și mici - am mai văzut. Clădiri devastate și arse - am văzut. Dar „până la capăt” - nu s-a mers niciodată (Revista presei)

Acțiune de solidarizare cu protestatarii pașnici de la București, titrează Evenimentul Zilei. Zeci de persoane s-au adunat duminică seara, 12 august, în capitală la Monumentul lui Ștefan cel Mare. Ei au scandat „PDM și PSD – aceeași mafie!”, „Dragnea PSD = Plaha PD!”, „Chișinău – București, două inimi gemene ce bat la unison!!!”, „Solidarizare! Rezist! Fără penali!”, „NU cedăm, protestăm!” etc.

Expertul Dionis Cenușă explică într-o analiză IPN de ce moldovenii protestează mai puțin decât georgienii. Chiar dacă Moldova are multe lucruri în comun cu Georgia, inclusiv factorul oligarhic și agenda europeană, spre deosebire de georgieni, cetățenii moldoveni exprimă reticență față de inițierea și respectiv participarea în proteste sociale. Potrivit autorului, în primul rând, persistă o tendință înaltă de migrație în rândul populației. Totodată, un aspect major este și lipsa unei experiențe anterioare, pozitive și proprii. După 2009, toate protestele majore desfășurate în Moldova au avut în spate o agendă politică, chiar dacă au implicat și participarea mai multor reprezentanți ai societății civile. Deocamdată, cetățenii moldoveni mizează pe condiționalitatea venită din partea instituțiilor europene față de guvernare mai mult decât pe propria capacitate de a influența autoritățile în favoarea interesului public, mai constată autorul.

Analistul Oazu Nantoi scrie într-un editorial pe Cotidianul că „Mitinguri – mari și mici – am mai văzut. Clădiri devastate și arse – am văzut. Dar ”până la capăt” – nu s-a mers niciodată. Pe când Vlad Plahotniuc continuă să ”meargă până la capăt” cu pași rapizi – ”în două lecturi!”, la braț cu Ilan Șor și Igor Dodon, care, după lansarea curajoasă a fumigenelor cu Stadionul Republican, foarte ”cumincior” a promulgat pachetul de Legi cu ”reforma fiscală”. Autorul constată că regimul politic instaurat în RM nu are nevoie de cetățeni – Dodon cu popimea imperial-”fsb”istă – îi prostește pe unii; Șor îi ademenește cu nada ”magazinelor sociale” pe cei mai amărâți și chinuiți și, la comanda lui Plahotniuc – montează gloata împotriva opoziției. Pe când Plahotniuc îi măsluiește și-i pune la punct pe cei, care-s mai ”cu funcții”. Potrivit lui Oazu Nantoi, dacă înlocuim ”Vladimir Voronin” cu ”Vlad Plahotniuc”, vom vedea că nu s-a schimbat nimic (în bine) timp de zece ani.

Covoare din Moldova pentru mănăstirile de pe Muntele Athos”, titrează Ziarul de Gardă, care dă detalii despre pelerinajul lui Dodon. Președintele Igor Dodon, alături de fratele său Alexandru Dodon, fiul mai mare, deputații socialiști Grigore Novac și Pavel Corduneanu și mai multe persoane din anturajul său efectuează un pelerinaj pe Muntele Athos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
23,94 °C
cer senin
Umiditate:69 %
Vint:4,1 m/s
Tue
23 °C
Wed
21 °C
Thu
22 °C
Fri
17 °C
Sat
14 °C

Curs oficial BNM 25 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7388 0.1523
USD 18.2039 0.0003
RON 4.3952 0.0380
UAH 0.6967 0.0026
RUB 0.2894 0.0006
Arhivă Radio Chișinău