Oazu Nantoi, despre situația din Transnistria: Nu există oameni care să dorească să ia parte la ostilitățile din Ucraina

  • 27 Februarie 2023 15:09
Oazu Nantoi, despre situația din Transnistria: Nu există oameni care să dorească să ia parte la ostilitățile din Ucraina

Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul de la Chișinău și membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, susține că pe teritoriul nerecunoscutei Transnistria nu există oameni care să dorească să ia parte la ostilitățile din Ucraina, în pofida faptului că există riscul unui atac rusesc asupra teritoriului ucrainean dinspre această zona separatistă a Republicii Moldova, transmite Rador.

Într-un interviu acordat publicației ucrainene Evropeiska Pravda, deputatul și-a exprimat convingerea că în Transnistria nu există oameni care să vrea "să se lupte cu cineva" de dragul lui Putin sau să moară pentru liderul rus.

„Merită să explic ce este Transnistria: o fâșie îngustă de pământ, o regiune deprimată, în care trăiesc puțin mai mult de 300.000 de oameni, dintre care 140.000 sunt pensionari. Acolo domnește un regim de bandiți, care s-a specializat în contrabandă la scară largă, iar pentru a continua să existe, acest regim a fost obligat sa-și demonstreze loialitatea față de Moscova ca un așa-numitul avanpost al Rusiei" - a remarcat Nantoi. Potrivit acestuia, în rândurile forțelor ruse din Transnistria nu există oameni dispuși să lupte.

„Acum, în acest Grup Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria, peste 70% sunt oameni care s-au născut acolo, pe malul stâng al Nistrului. Da, au cetățenie rusă, dar au intrat în grupul operativ de dragul un salariu, nu de dragul de a lupta cu cineva și de a muri pentru Putin. Prin urmare, moralul în grupul operativ, ca să nu mai vorbim de așa-zisa armata transnistreană, este destul de scăzut" - a adăugat parlamentarul de la Chișinău. Oazu Nantoi consideră că narativele răspândite de Moscova despre o presupusă pregătire de către Ucraina a unor provocări în Transnistria nu sunt altceva decât tentative de intimidare.

„Prin urmare, înclin să cred că Moscova, urmărind în mod neputincios parteneriatul Moldovei cu UE, SUA și NATO, încearcă să ne sperie. Rusia acționează conform principiului 'ai forță - nu ai nevoie de minte', dar forțele nu sunt aceleași... Astfel că aceste declarații ale Ministerului rus al Apărării sau ale 'Ministerului Agresiunii' al Rusiei despre pregătirea unor operațiuni militare sunt un element de război informațional, într-o situație în care Rusia pierde rapid pârghiile de influență chiar și în Transnistria, ca să nu mai vorbim de Republica Moldova" - a declarat Nantoi.

Cu toate acestea, politicianul a subliniat că toate aceste semnale nu ar trebui ignorate, având în vedere faptul că propaganda rusă are propria "coloană a cincea" în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău