Oazu Nantoi despre criza energetică: Consecința incompetenței fostelor guvernări
-
22 Octombrie 2021 08:00
Republica Moldova va avea gaze naturale, dar problema este în preț. Asigurările sunt date de deputatul PAS, Oazu Nantoi, potrivit căruia criza energetică în care ne aflăm este rezultatul politicii defectuoase promovate în raport cu Rusia de fostele guvernări. Potrivit experților în domeniul energetic, Moscova își dorește să îngenuncheze Republica Moldova, folosind gazul în calitate de bâtă politică, notează IPN.
Potrivit expertului în securitate energetică, Sergiu Tofilat, autoritățile de la Chișinău ar trebui să solicite Moscovei să anunțe foarte clar care sunt condiționalitățile politice în negocierea contractului de achiziția a gazului. Potrivit lui Tofilat, ar trebui evitată experiența creditului rusesc, declarat ulterior neconstituțional de către Curtea Constituțională.
„Dacă ne amintim de creditul rusesc, acolo era o formulă ascunsă de transformare a datoriei la gaz în datorie de stat. Întreprinderile moldovenești puteau să se crediteze în băncile din Rusia și aceste credite devin ale Republicii Moldova. Moldovagaz putea să ia un credit de la o bancă rusească, iar rușii să spună că e datorie de stat a Republicii Moldova. Asta își dorește Moscova. Cu cât mai rău ne va fi, cu atât mai bine pentru partidele proruse”, a spus Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În același timp, fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, se arată convins că Rusia nu va lăsa Republica Moldova fără gaz, în condițiile în care trebuie să aprovizioneze cu gaze naturale și regiunea transnistreană.
„Modelul economic transnistrean reprezintă: gaz gratuit vândut de două ori. Prima dată, pe bani derizorii pentru propriii consumatori și a doua oară vândut nouă sub formă de energie electrică. Aceasta este acum principala sursă de venit a regiunii transnistrene. Când una din aceste două elemente lipsește, Transnistria în forma actuală, nu mai există. Pentru mine acesta este primul indiciu care îmi dă certitudinea că pe 1 noiembrie vom avea gaz. Întrebarea este la ce preț? Este o criză la nivel mondial care, prin definiție, nu poate dura mult. E vorba de 3-4 luni”, a spus Alexandru Flenchea.
Reprezentanții guvernării dau asigurări că țara va fi asigurată cu gaze naturale, iar în eventualitatea în care prețul va fi unul care va depăși capacitățile financiare ale cetățenilor, statul va veni cu compensații.
„Situația de azi este o consecință gravă a incompetenței guvernanților precedenți. Actuala guvernare va asigura gazul, problema este în preț. Dacă se ajunge la acele condiții politice, trebuie să le cunoaștem ca să pregătim societatea și să nu mergem pe calea schimbului suveranității pe gaz ieftin”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi.
Vicepremierii Andrei Spînu cu Vladislav Kulminski se află într-o vizită oficială la Moscova în timpul căreia este abordată problema gazelor naturale cu reprezentanții administrației prezidențiale ruse. Oficialii de la Chișinău au anunțat că Republica Moldova insistă pe prelungirea vechiului contract de achiziție a gazului în condițiile perioadei 2020-2021.