Oaspeți din Iași au fost prezenți la deschiderea Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova” | „Vrem să vedem în ce măsură producătorii pot și sunt interesați ca aceste produse să acceseze piața românească”
-
02 Februarie 2023 16:52
Până pe 5 februarie, la Chișinău are loc expoziția națională de importanță economică – „Fabricat în Moldova” care reunește peste 350 de producători autohtoni și delegații din mai multe țări din Uniunea Europeană, inclusiv câteva din Parteneriatul Estic, precum Georgia, Azerbaidjan și Ucraina. În acest timp au loc mai multe conferințe internaționale, forumuri și întâlniri cu antreprenorii pentru încurajarea și promovarea afacerilor, transmite Radio Chișinău.
Evenimentul promovează producătorii autohtoni, atât în Rep. Moldova, cât și pe piețele europene. Cu această ocazie sunt organizate conferințe internaționale tematice pentru dezvoltarea mai multor ramuri economice, precum vinicultura, industria textilă, artizanatul.
La forumul român-moldovenesc din cadrul expoziției, au participat circa 200 de delegații de producători de pe ambele maluri ale Prutului. Au fost semnate acorduri de colaborare și instruire între instituții din România și Rep. Moldova.
Expoziția națională „Fabricat în Moldova” are o tradiție de organizare pe ambele maluri ale Prutului, a spus pentru Radio Chișinău, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
„Vin de foarte multă vreme aici, de ani de zile. E unul dintre cele mai importante evenimente pe care îl organizează Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, de altfel ne-am creat și un parteneriat comun, avem și un „Fabricat în Moldova” la Iași - „Fabricat în Moldova” la Chișinău, un parteneriat care a funcționat și a creat plus valoare pe ambele maluri ale Prutului, o parte dintre companiile pe care le vedeți aici, din aceste schimburi periodice pe care le-a făcut CCI din Moldova și-au deschis sedii permanente la Iași. Au locuri de muncă, au beneficii mai mare decât ar avea în alte țării, ale Moldovei, sau chiar ale Europei”, a spus Mihai Chirica.
Această expoziție ar fi cel mai important eveniment economic de la Chișinău pentru Camera de Comerț și Industrie de la Iași, a subliniat președintele Camerei, Paul Butnariu.
„Din punctul nostru de vedere este cel mai important eveniment pe care îl putem vizita aici la Chișinău, din punct de vedere economic. Este o manifestare deosebită cu foarte mulți participanți, iar interesul din partea românească se vede prin faptul că avem aici Cinci camere din cinci județe ale României, de faptul că delegația comună din Iași și Vaslui este de peste 60 de persoane, peste 50 de firme care sunt interesate de produsele expuse aici la „Fabricat în Moldova”. În primul rând, interesul nostru este de a cunoaște aceste produse și de văzut în ce măsură producătorii pot și sunt interesați ca aceste produse să acceseze piața românească, inclusiv cea europeană. Pe de altă parte suntem și noi, partea românească să vedem care este potențialul de a distribui produsele românești pe piața din Rep. Moldova. Avem încredere că parteneriatul româno-moldovenesc pentru accesul în Uniunea Europeană va fi un parteneriat de succes”, a declarat Paul Butnariu.
România este prezentă la expoziția națională „Fabricat în Moldova” de la începutul primei ediții, a spus pentru Radio Chișinău președintele Camerei de Comerț și Industrie de la Iași.
„Noi suntem prezenți de la prima ediție, președintele Camerei de la Vaslui este la a XX-a ediție, președintele Camerei de la Prahova la a noua ediție, eu nu pot să mă laud cu atâtea ediții, dar am fost prezent și suntem un partener important la ceea ce înseamnă „Fabricat în Moldova” la Iași – o mini replică a acestui târg în Iași. Noi apreciem faptul că autoritățile acordă importanță unor astfel de evenimente. E foarte important ca producătorii autohtoni să simtă încurajarea autorităților, a statului, să spun așa, politica economică își înfăptuiește direcțiile economice, mai ales în asemenea vremuri tulburi, în aceste vremuri în care un haos mondial este provocat de o țară agresoare ne afectează pe toți, și din punct de vedere a prețurilor resurselor prime, din punct de vedere a prețurilor la utilități, și din punct de vedere al inflației și a ceea ce înseamnă fenomen economic. Fără suportul statutului, fără suportul administrației publice și a decidenților politici de a sprijini în mod deosebit producătorii și IMM-urile, nu vom reuși să trecem cu un oarecare succes peste aceste vremuri”, a declarat Paul Butnariu.
Expoziția va fi deschis publicului până pe 5 februarie, la Centrul Expozițional Moldexpo.