Oamenii sunt îndemnați să procure produse doar din spații autorizate, iar în caz de nereguli să apeleze linia fierbinte
-
24 Decembrie 2018 14:51
Pentru ca produsele alimentare cumpărate pentru masa de sărbătoare să nu prezinte pericol pentru sănătate, oamenilor li se recomandă să le procure numai din unități sau spații autorizate sanitar-veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică, transmite IPN.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) carnea în stare proaspătă poate fi procurată doar în măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe unde temperatura de păstrare este de 4±2 grade Celsius. Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, iar în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare.
La procurarea peștelui în stare proaspătă suprafața acestuia trebuie să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi. Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 grade Celsius.
ANSA recomandă ca atunci când procurați ouă, să examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare 28 de zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic. Verificați informația despre data ouării marcată pe fiecare ou aparte și termenul de valabilitate în documentul de însoțire sau pe cutia de transport.
Laptele are culoare albă cu nuanță slab gălbuie, nuanță care se accentuează în cazul laptelui cu un conținut sporit de grăsime. Nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) și trebuie de fiert foarte bine, menținându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite așa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecții stafilococice și streptococice etc. Laptele pasteurizat etse laptele care a fost tratat termic apoi răcit și este un produs gata pentru consum.
Dacă consumatorii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri sau din piețe organizate în această perioadă, trebuie să fie atenți la existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele alimentare, integritatea ambalajelor, dar și etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la denumirea produsului, originea acestuia, compoziția etc.
Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot suna la linia fierbinte a ANSA: 022 264643 sau prin aplicația Viber 067675544 din orice rețea de telefonie.