Oamenii simt diferit trecerea la ora de iarnă, conform unor experți

  • 24 Octombrie 18:54
Oamenii simt diferit trecerea la ora de iarnă, conform unor experți

Trecerea la ora de iarnă 2020 va interveni în noaptea de sâmbătă (24 octombrie) spre duminică (25 octombrie), când la ora 3.00, acele ceasornicelor vor fi date cu o oră în urmă, iar această zi va fi cea mai lungă din an. Specialiștii avertizează că acest eveniment anual este resimțit diferit de oameni și ne sfătuiesc să fim mai atenți în noaptea cu pricina, notează MOLDPRES.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Texas (SUA), citat de mai multe medii de informare, odată cu trecerea la ora de iarnă crește riscul de accidente rutiere, atât în noaptea dintre sâmbătă și duminică, cât și în perioada următoare, potrivit sursei citate.

"În noaptea evenimentului, riscul de accidente rutiere crește cu aproximativ 7% față de perioada anterioară, iar dimineața riscul este chiar mai ridicat cu 14%. Totodată, pot avea loc tulburări de somn, pentru că organismului îi este dificil să se acomodeze cu schimbarea și se adaptează treptat la noul ritm de viață. Acest lucru ar putea duce la stări acute de oboseală, iar în această perioadă, simțurile nu vor fi la fel de ascuțite", potrivit surselor citate.

"Odată cu trecerea la ora de iarnă, încep să aibă loc schimbări chiar și la nivel emoțional. Întunericul, care se „năpustește” cu o oră mai devreme decât până acum, ne face să ne simțim triști și obosiți și chiar să experimentăm stări de depresie. Scurtarea zilei și dereglarea ceasului biologic duc la o tulburare afectivă sezonieră", afirmă și medicii.

În același timp, specialiștii susțin că "din fericire, această stare va trece, cel mai probabil, după prima săptămână ulterioară schimbării orei, însă este bine să fim atenți la simptomele depresiei și să încercăm să le combatem imediat ce le conștientizăm, pentru a nu rămâne ancorați în această stare".

Iată care sunt simptomele care pot interveni atunci când se face trecerea la ora de iarnă: apetit crescut, lipsă de energie, nervozitate, stres.

"Nu este neapărat ca toată lumea să fie afectată de schimbarea orei. De cele mai dese ori "simt" evenimentul persoanele meteosensibile, cele cu maladii cronice ale sistemului nervos sau cardiovascular, care trebuie să nu se abată de la regimul prescris obișnuit de medic, să ia medicamentele indicate și să aștepte o scurtă perioadă până când ceasul biologic se va adapta la cel de-afară", a specificat, la solicitarea MOLDPRES, Sofronie Cicală, medic de familie într-un Centru de sănătate din țară.

Republica Moldova va opera trecerea la ora de iarnă, care este efectuată în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, concomitent cu statele-membre ale comunității europene. Trecerea de la ora de vară la ora de iarnă are loc în 70 de țări din lume cu respectarea diferenței de fus orar.

Majoritatea țărilor europene au institut acest sistem ca urmare a șocului petrolier din 1973-1974, din grija de a economisi energie. Obiectivul schimbării orei era în principal de a face să corespundă mai bine orele de activitate cu orele însorite pentru a limita utilizarea luminii artificiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
0
Ceață
Umiditate:92 %
Vint:2,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
2
Wed
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău