Oamenii legii au destructurat o schemă de trafic de ființe umane. Operațiunea a fost desfășurată în trei țări, iar acțiunile pe această cauză încă continuă
-
25 Iunie 2021 11:18
Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General de Poliție (IGP) și Procuratura Generală au prezentat în cadrul unei conferințe de presă de astăzi detalii privind destructurarea unei organizații criminale, specializată în trafic de ființe umane, organizarea migrației ilegale, fals de documente oficiale, spălare de bani ș.a., transmite MOLDPRES.
„Această operațiune a fost desfășurată în trei țări – Franța, România și Republica Moldova. Am avut o echipă comună de investigații, coordonată de colegii de la Europol și Eurojust. Faza activă a operațiunii a avut loc în luna februarie din acest an, însă acțiunile pe această cauză penală derulează până în prezent. Astfel, pe 7 iunie am destructurat încă o celulă care falsifica acte de identitate, în special românești. Cauza penală respectivă a fost pornită în țara noastră în baza informației, furnizată de colegii de la Lion (Franța), cu nume de persoane implicate într-o schemă de trafic de persoane, fals de documente, migrație ilegală, firme fantome etc. De asemenea, colegii francezi au trimis și o listă de presupuse victime, unde figurau peste două sute de persoane”, a declarat Sergiu Rusu, șef de secție la Procuratura Generală, potrivit sursei citate.
Potrivit acestuia, colegii din Franța au solicitat declanșarea unei anchete în baza informațiilor primite, pentru a destructura întreaga grupare criminală care activa pe teritoriul celor trei țări. Astfel, investigațiile realizate de oamenii legii au arătat că printre complicii organizației criminale au fost și angajați ai Inspectoratului General al Poliției și Serviciului Vamal.
De asemenea, preliminar, s-a stabilit că gruparea criminală a falsificat peste zece mii de acte, permise de conducere din Republica Moldova, pașapoarte, diplome de studii, adeverințe, au fost găsite zeci de ștampile false.
Potrivit INI, în Franța, până în prezent au fost reținute 14 persoane. Sunt cetățeni ai Franței, României, precum și din Republica Moldova. În țara noastră au fost reținute 30 de persoane, 14 având statut de învinuit, iar alte 16 persoane au statut de bănuit. „Cei implicați sunt din Chișinău, Ialoveni, fiind factori de decizie, iar tipografiile se află în Chișinău. Sechestru s-a pus pe 18 milioane de lei, imobile, automobile de lux”, conform INI.
Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele acuzate de fals în acte riscă până la zece ani de pușcărie, iar cele care traficau oameni - până la 20 de ani de închisoare.
În context, Vasile Harea, șeful Centrului pentru combaterea traficului de persoane al INI, s-a adresat populației, în special cetățenilor care intenționează să plece la muncă peste hotare, să se documenteze în detalii asupra întreprinderilor, firmelor și persoanelor care se ocupă de angajări și perfectarea actelor. Oficialul a îndemnat oamenii să se adreseze în acest sens la Centrul pentru combaterea traficului de persoane sau să apeleze la linia fierbinte a Poliției.