Oamenii, în special tinerii, au devenit mai îngrijorați de prăpastia dintre bogați și săraci în timpul pandemiei

  • 23 Februarie 2021 12:02
Oamenii, în special tinerii, au devenit mai îngrijorați de prăpastia dintre bogați și săraci în timpul pandemiei

Oamenii, în special tinerii, au devenit mai îngrijorați de prăpastia dintre bogați și săraci în timpul pandemiei de coronavirus, relevă autorii unui nou studiu global prezentat marți, care fac apel la guverne să ia măsuri pentru a corecta această diferență, potrivit Reuters, notează Agerpres.

Peste 8.700 de persoane din 24 de țări au fost chestionate la începutul și la sfârșitul lui 2020 de către agenția de cercetare a pieței Glocalities. Studiul relevă că un număr tot mai mare de respondenți consideră că diferențele între venituri ar trebui reduse.

În contextul în care pandemia de coronavirus a afectat puternic economia anul trecut, sondajul arată o majorare de zece puncte procentuale a cotei celor care spun că un loc de muncă mulțumitor și creșterea economică sunt cele mai importante mijloace pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Pandemia "a lovit oamenii din plin și i-a făcut să își dea seama că lucrurile nu merg cum trebuie", a afirmat Ronald Inglehart, unul dintre autorii principali ai studiului.

"Avem nevoie de intervenția guvernului pe o scară mai largă. Nu vrem o economie controlată de stat, dar unele resurse trebuie realocate pentru a echilibra această direcție puternică", a declarat el.

Politicile care vor crea "locuri de muncă bine plătite" în domenii precum îngrijirea copilului, protecția mediului și infrastructură vor ajuta la reducerea frustrării în legătură cu inegalitatea de venituri, a adăugat Inglehart.

Tinerii sunt în mod special îngrijorați în legătură cu diferențele de venituri, mai arată studiul.

O treime dintre respondenții cu vârste între 18 și 34 de ani au spus la sfârșitul anului trecut că sunt mai îngrijorați de inegalitățile de venituri decât de șomaj sau de problemele economiei, în creștere față de procentul de 29% de la începutul lui 2020, înainte de răspândirea la nivel mondial a pandemiei de coronavirus.

Conform celor mai recente estimări ale Fondului Monetar Internațional, scăderea economiei globale a fost de 3,5% anul trecut, iar numeroase studii au arătat cum criza sanitară mondială a amplificat inegalitățile economice.

Din cauza pandemiei, numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie s-a dublat și a ajuns la peste 500 de milioane, conform unui raport prezentat luna trecută de organizația de caritate Oxfam.

În paralel, averea adunată a miliardarilor lumii a crescut cu 3.900 de miliarde de dolari din martie până în decembrie 2020 și a ajuns la 11.950 de miliarde de dolari, conform raportului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău