Oamenii de știință, mai aproape de „repararea” inimilor afectate de infarct (studiu)

  • 02 August 2019 19:50
Oamenii de știință, mai aproape de „repararea” inimilor afectate de infarct (studiu)

Oamenii de știință au anunțat că au reușit, cu ajutorul celulelor stem, să facă un pas important în direcția ''reparării'' inimilor afectate de atacul de cord, ceea ce ar conduce la prima terapie pentru insuficiență cardiacă și la evitarea necesității transplantului, relatează vineri Press Association, potrivit Agerpres.

O tehnică bazată pe o combinație de celule stem și celule cardiace ar putea contribui la refacerea zonelor afectate de un infarct, evitându-se astfel necesitatea unui transplant a întregului organ, sugerează un nou studiu.

Descoperirea ar putea duce către obținerea unui nou tratament, mult așteptat de persoanele cu insuficiență cardiacă, a anunțat Fundația Britanică a Inimii, care a finanțat parțial cercetarea.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Cambridge și Universitatea din Washington a folosit țesut uman realizat în laborator la imprimantă 3D pentru a testa combinația de celule din mușchiul cardiac și celule ajutătoare obținute din epicard, învelișul extern al inimii.

Cercetătorii au descoperit că celulele din epicard au ajutat la dezvoltarea celulelor mușchiului cardiac și la îmbunătățirea capacității acestora de a se contracta și relaxa.

În cazul șoarecilor de laborator cu inimi afectate, această combinație a permis celulelor transplantate să supraviețuiască și să refacă mușchiul cardiac afectat și celulele vaselor sanguine.

În timpul unui atac de cord, o parte a inimii nu mai primește oxigen, ceea ce provoacă moartea mușchiului. Corpul uman nu poate regenera acest mușchi și în acest caz este necesar de un transplant de inimă.

''Cercetarea noastră demonstrează un imens potențial al celulelor stem care pot oferi într-o bună zi prima terapie pentru insuficiență cardiacă'', a declarat doctor Johannes Bargehr de la Universitatea Cambridge, autor principal al studiului.

''Deși mai avem o cale lungă de parcurs, credem că suntem cu un pas gigantic mai aproape, iar acest lucru este incredibil de emoționant'', a adăugat specialistul.

Oamenii de știință au făcut eforturi în ultimii ani pentru a utiliza celule stem în vederea refacerii inimilor afectate deoarece majoritatea celulelor transplantate mor la scurt timp după intervenție. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău