Oamenii de știință din Australia au detectat virusul SARS-CoV-2 în apele reziduale ale unor curse aeriene

  • 18 Octombrie 2021 16:02
Oamenii de știință din Australia au detectat virusul SARS-CoV-2 în apele reziduale ale unor curse aeriene

O echipă de cercetători de la agenția științifică națională din Australia, care a testat cu succes apele reziduale din curse aeriene pe distanțe lungi pentru a detecta urmele virusului care cauzează COVID-19, a anunțat că a detectat urme de SARS-CoV-2 în multe dintre probele recoltate, relatează Xinhua luni, potrivit Agerpres.

Într-un studiu publicat luni, Organizația pentru Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth (CSIRO) a declarat că a detectat oligoelemente de SARS-CoV-2 în probe de apă reziduală prelevate din 24 din 37 de zboruri care transportau australieni care se întorceau din zone fierbinți COVID-19.

Pentru a zbura în Australia din străinătate, pasagerii trebuie să prezinte rezultate negative la testele pentru depistarea infecției cu COVID-19 efectuate cu cel mult 72 de ore anterior plecării.

Constatările CSIRO demonstrează că noul coronavirus poate fi detectat în apele reziduale înainte ca purtătorii virusului să prezinte simptome.

Warish Ahmed, autorul principal al studiului, a declarat că testarea apelor reziduale ar putea fi o metodă valoroasă pentru testarea pentru COVID-19 a pasagerilor, în contextul în care Australia se redeschide după 18 luni.

''Oferă un strat suplimentar de date, în cazul în care există un posibil decalaj în detectarea virală în probele prelevate din gât și nas și dacă pasagerii nu prezintă încă simptome'', a declarat cercetătorul într-un comunicat.

''Analiza rapidă la fața locului a apelor reziduale la punctele de intrare poate fi eficientă pentru detectarea și monitorizarea altor agenți infecțioși care circulă la nivel global și poate alerta cu privire la viitoare pandemii'', a adăugat specialistul.

Potrivit CSIRO, persoanele infectate pot elimina virusul în materiile fecale cu două până la cinci zile înainte de apariția simptomelor.

Cu toate acestea, virusul poate fi detectat și la persoanele care au fost anterior infectate, dar nu mai sunt contagioase.

Australia a raportat luni dimineață 2.185 noi cazuri de infectare COVID-19 în urma contagierii la nivel local și 12 decese. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău