Oamenii de știință au descoperit 19 galaxii pitice cu o anomalie pe care nu și-o explică

  • 05 Decembrie 2019 19:50
Oamenii de știință au descoperit 19 galaxii pitice cu o anomalie pe care nu și-o explică

Nouăsprezece galaxii pitice nou descoperite au trezit uimirea oamenilor de știință pentru că par complet lipsite de materie întunecată, iar fizicienii nu înțeleg de ce, informează miercuri Live Science.

Această descoperire a mărit considerabil numărul galaxiilor în alcătuirea cărora nu intră misterioasa materie întunecată - o formă de materie care nu emite absolut deloc lumină, fiind imposibil de observat direct, însă exercită atracție gravitațională asupra materiei din jur, potrivit Agerpres.

Astrofizicienii sunt de părere că materia întunecată este un ingredient cheie în procesul de formare al galaxiilor - gravitația exercitată de materia întunecată atrage atomii de gaze cosmice, formând noi galaxii. Oamenii de știință știu că materia întunecată este prezentă într-o galaxie pentru că aceasta influențează materia ordinară (barionică) din respectiva galaxie să se învârtă mai rapid decât ar face-o dacă materia barionică, pe care o putem vedea, ar fi singura materie din care aceste galaxii sunt formate.

Recent însă, cercetătorii au observat că există unele galaxii mici care se comportă ca și când ar fi alcătuite exclusiv din barioni (particulele care formează materia ordinară). Influența gravitațională a haloului de materie întunecată care ar trebui să învăluie și aceste galaxii lipsește complet.

Kyle Oman, astrofizician la Universitatea Durham din Marea Britanie, care nu a fost implicat în descoperirea acestor 19 galaxii pitice, a comentat că acestea formează cea mai lungă listă de obiecte cosmice care nu conțin materie întunecată. Ele nu sunt însă primele obiecte cosmice la care s-a constatat această presupusă anomalie.

Descoperirea unei prima galaxii lipsită de materie întunecată a fost anunțată în martie 2018. O echipă de astrofizicieni coordonată de Pieter van Dokkum, profesor la Universitatea Yale, a arătat că viteza medie a roiurilor globulare din galaxia NGC 1052-DF2 se potrivește unei galaxii formate doar din materie ordinară. Rezultatele sale au fost contestate de mulți oameni de știință care considerau că în jurul oricărei galaxii există un halou de materie întunecată.

La scurt timp însă, și alte echipe de astrofizicieni au descoperit și alte galaxii care păreau că sunt lipsite de materie întunecată. Acești astrofizicieni au ajuns la aceeași concluzie, folosind însă o metodă diferită, ce presupune observarea mișcării atomilor de hidrogen din aceste galaxii (curbele de rotație H1 ale galaxiei), pentru a arăta că norii de gaze din aceste galaxii se rotesc ca și când nu ar fi influențați de materie întunecată. Kyle Oman a lucrat la un astfel de studiu ce a fost publicat la 25 septembrie în revista The Astrophysical Journal Letters.

Noul studiu, publicat în ultimul număr al revistei Nature Astronomy, identifică 19 galaxii aparent lipsite de materie întunecată prin aceeași metodă.

"Aceste curbe de rotație H1 sunt mult mai exacte" decât metoda folosită de echipa lui van Dokkum, susține și Till Sawala, astrofizician la Universitatea din Helsinki. Sawala a precizat că există încă "unele incertitudini sistematice" în măsurători care trebuie rezolvate.

Spre exemplu, dacă unghiul unei galaxii față de Pământ este măsurat incorect, atunci calculele pot fi eronate, conform lui Oman. Alte evenimente, precum supernovele, pot accelera mișcarea norilor de gaze în galaxiile normale, generând curbe de rotație care, observate de pe Pământ, sunt similare celor identificate la cele 19 galaxii nou-descoperite. Astfel, este nevoie de noi studii care să confirme această descoperire.

Dacă însă se va dovedi că aceste galaxii nu conțin materie întunecată, atunci teoriile actuale despre modul în care s-a format Universul trebuie revizuite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău