Oamenii de știință au atins „supremația cuantică” în urma unei reușite ce poate schimba lumea

  • 23 Octombrie 2019 16:31
Oamenii de știință au atins „supremația cuantică” în urma unei reușite ce poate schimba lumea

Oamenii de știință de la Google susțin că au atins ''supremația cuantică'' - o reușită ce ar putea schimba istoria proceselor de calcul - într-un studiu publicat în jurnalul științific Nature, citat de The Independent, potrivit Agerpres.

Cercetătorii Google au anunțat că au trecut o piatră de hotar după ce un computer cuantic a reușit să efectueze o operațiune de calcul pe care computerele obișnuite nu sunt capabile să o execute.

Supremația cuantică marchează primul pas într-un domeniu despre care cercetătorii susțin că ar putea schimba lumea.

Computerele cuantice sunt capabile să execute sarcini mult mai rapid în comparație cu cele obișnuite utilizate în prezent și ar putea modifica în mod fundamental ceea ce se cunoaște despre capacitatea mașinilor de calcul.

Cercetătorii IBM au criticat anterior anunțul Google cu privire la reușită sugerând că noua descoperire nu este atât de profundă cum se promisese. Însă, studiul a fost publicat în sfârșit în prestigiosul jurnal Nature și prezintă rezultatele descoperirii pe seama căreia au circulat recent numeroase zvonuri.

Cercetătorii Google afirmă în concluziile cercetării că Sycamore, computerul utilizat de ei, este capabil să efectueze în 200 de secunde o sarcină care ar dura aproximativ 10.000 de ani pe un sistem obișnuit.

''Această creștere dramatică a vitezei în comparație cu toți algoritmii clasici cunoscuți este o realizare experimentală a supremației cuantice pentru această sarcină de calcul specifică, anunțând o paradigmă de calcul mult așteptată'', notează cercetătorii în lucrarea recent publicată.

Sarcina utilizată de cercetătorii Google pentru a-și testa sistemul este deocamdată inutilă, iar funcția sa principală este de a genera numere aleatorii. Însă, este prima dată când orice sarcină de acest fel a fost demonstrată cu succes și ar putea duce foarte curând la aplicații mai practice, susțin cercetătorii.

"Ca urmare a acestor evoluții, calculul cuantic trece de la un subiect de cercetare la o tehnologie care deblochează noi capacități de calcul", concluzionează cercetătorii.

''Suntem la doar un algoritm creativ distanță de aplicațiile valoroase pe termen scurt'', au adăugat specialiștii.

Compania în prezent să dezvolte un sistem care să poată efectua operațiuni mai ample, ce ar putea fi aplicate într-o gamă largă de domenii.

"Un astfel de dispozitiv promite o serie de aplicații valoroase", au scris cercetătorii într-un mesaj publicat pe blog. "De exemplu, ne putem imagina cum calculul cuantic va ajuta la proiectarea de noi materiale - baterii ușoare pentru mașini și avioane, catalizatori noi ce pot produce mai eficient îngrășământ (un proces care produce astăzi peste 2% din emisiile de carbon din lume) și medicamente mai eficiente. Atingerea capacităților de calcul necesare va necesita încă ani de muncă grea și inginerie științifică. Dar acum vedem clar o cale și suntem dornici să mergem mai departe'', au precizat oamenii de știință.

Zvonuri despre reușita Google au început să circule după ce o versiune inițială a lucrării s-a scurs în mediul online luna trecută. Însă, publicarea cercetării în jurnalul științific Nature este prima dată când acest subiect este prezentat public și orice persoană poate lectura studiul.

IBM a argumentat că studiul este eronat deoarece Google a supraestimat drastic dificultatea sarcinii și cât timp ar dura rularea acesteia de un computer clasic. Sarcina ar dura în jur de 2,5 zile pe un computer clasic și ar fi finalizată mai eficient față de computerul cuantic al Google, a argumentat compania într-un mesaj publicat pe blog cu două zile înainte ca studiul să fie publicat în Nature.

Sintagma ''supremație cuantică'' a atras, de asemenea, critici, atât pentru asemănarea cu ''supremația albă'', cât și pentru faptul că ar putea încuraja raportarea la tehnologia cuantică. Ambele argumente au fost avansate de John Preskill, omul de știință care a propus pentru prima dată, în 2012, sintagma ''supremație cuantică'', într-un articol publicat recent în care a concluzionat că reușita Google este totuși semnificativă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău