Oamenii de afaceri solicită explicații de la autorități cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 care îi vizează
-
03 Septembrie 2021 11:41
Reprezentanții comunității de afaceri au expediat autorităților o scrisoare prin care solicită clarificarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. Mai exact, AmCham Moldova vrea explicații despre normativele de vaccinare în rândul salariaților.
Nelămuririle au apărut pentru că punctul 9 al hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) nr.59 din 13 august 2021 prevede că, conducătorii instituțiilor, întreprinderilor, organizațiilor, agențiilor și instituțiilor din subordine, indiferent de forma de proprietate, vor asigura un mediu sigur de activitate la locul de muncă, precum și facilitarea și încurajarea activă a personalului din subordine pentru vaccinarea împotriva COVID-19, ca unica măsură de sănătate publică pentru prevenirea și controlul infecției, în scopul atingerii a unei rate de vaccinare în rândul angajaților de minimum 70%, scrie Bizlaw.md.
Oamenii de afaceri spun că din conținutul normei indicate se înțelege existența unei obligații puse în sarcina angajatorilor de a facilita și încuraja salariații pentru vaccinarea împotriva COVID-19, în scopul atingerii unei rate de vaccinare.
Neclaritățile apărute la interpretarea acestei norme se referă la faptul dacă rata de vaccinare în rândul salariaților de cel puțin 70% este un normativ care trebuie obligatoriu atins de către angajatori sau reprezintă un scop orientativ în sine spre care tind autoritățile publice.
Având în vedere impactul hotărârilor CNESP asupra activităților de afaceri, reprezentanții mediului de business consideră oportună consultarea prealabilă a acestora cu reprezentanții mediului de afaceri care sunt subiecții frecvent vizați în deciziile autorității și a căror opinie ar putea fi în măsură să contribuie la o justă asigurare a intereselor sociale.
O altă solicitare este publicarea centralizată a hotărârilor comisiilor teritoriale extraordinare de sănătate publică pe pagina oficială a Guvernului sau, după caz, a Ministerului Sănătății. Respectiva solicitare este înaintată în contextul existenței cazurilor când factorii de decizie din cadrul companiilor care dețin subdiviziuni în diferite raioane din republică (e.g. stațiile de alimentare cu combustibil) nu cunosc toate măsurile actuale adoptate de către comisiile teritoriale – fapt care rezultă uneori în nerespectarea măsurilor și aplicarea sancțiunilor.