OAMENII CETĂȚII | Veronica Guțu-Serdța, prima sportivă amatoare din Rep. Moldova care a câștigat medalia celor șase maratoane majore

  • 28 Octombrie 2023 10:50
0%
00:00:00
00:00:00

Veronica Guțu-Serdța este campioana din Rep. Moldova care a alergat într-un an șase maratoane majore. Câștigătoarea medaliei Abbott a alergat la maratoanele din Tokyo, Boston, Londra, Berlin, Chicago, New York alături de alte câteva sute de mii de oameni. Calea pentru a ajunge la un asemenea maraton este destul de grea, recunoaște Veronica. „Tocmai acest lucru nu te lasă să cedezi în timpul maratoanelor”.

„Sunt cele mai dorite maratoane pentru alergători. Traseele sunt diferite pentru fiecare. Pentru mine, primul, cel din Boston a fost și cel mai dificil, deoarece include dealurile mai rulante, ceea ce face un traseu mai greu de parcurs, în comparație cu unul cu o suprafață plană”, a povestit ea în cadrul emisiunii „Oamenii Cetății”.

Veronica Guțu-Serdța a început să se dedice sportului la vârsta de 30 de ani și continuă să-l practice de zece ani. Pe lângă alergat, practică tenisul de câmp și merge la sala de forță.

În 2019 a participat la primul său maraton, la Chișinău, pe o distanță de 10 km. A câștigat atunci locul întâi la categoria de vârstă. „Am rămas surprinsă. Nu aveam experiență în alergare. Am început acasă, cu prima mea medalie”, a spus Veronica.

Diferența dintre primele participări la competițiile de maraton și cele recente este semnificativă, recunoaște sportiva. Practica maratoanelor internaționale au făcut-o să înțeleagă că, la început, era prea mult concentrată pe timpii de calificare și prea puțin pe bucuria momentului și a participării în concursuri, a dezvăluit ea.

 „Dacă primul maraton îl alergasem în trei ore și nouă minute, pentru următorul voiam să obțin o performanță mai bună. E ceva normal, pentru un alergător care depune o muncă zilnică, cu șase antrenamente pe săptămână să își dorească să fie mai bun decât ieri. Totuși, fiind implicată în maratoanele internaționale, mi-am dat seama că un maraton nu e doar despre distanța de 42 de km și faptul că trebuie să fiu mai bună comparativ cu antrenamentul precendent. Acum încerc să savurez din experiență, să mă las ghidată de inimă, de faptul cum mă simt la acea cursă. Cu cât mai mult mă axez pe cifre și rezultate, cu atât mai puțină plăcere primesc, iar dorința de a ieși constant la antrenamente scade”.

Din 2023, Veronica Guțu-Serdța este antrenată într-un concurs de semimaratoane. În următoarele 36 de luni, ea urmează să alerge în Lisabona, Praga, Copenhaga, Cardiff și Valencia. Mai multe despre experiența de sportivă amatoare, ascultați în cadrul emisiunii!

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău