OAMENII CETĂȚII | Valeriu Țurcanu despre cărțile românești din podul casei bunicului și Întoarcerea lui Ștefan cel Mare (AUDIO)

  • 28 Iulie 2019 10:09
0%
00:00:00
00:00:00

Scenaristul, regizorul și profesorul Valeriu Țurcanu, autorul cărții „Ștefan cel Mare. Întoarcerea”, a îndrăgit cartea românească și a învățat istoria neamului în podul casei bunicului său de la Olișcani, unde a găsit o întreagă bibliotecă salvată după refugiul unchilor săi în România:

„Bunicul, Procopie Lupu, era cantonier în satul Olișcani, angajat la CFR. Bunica Domnica avea o idee fixă ca copii ei să aibă carte, fiindcă cel ce are carte, are parte. Toți copii ei au făcut școală – mama, unchii, mătușele. Tanti Lenuța a făcut Liceul de fete Regina Maria din Chișinău, fratele lor mai mic – Liceul Donici. Tanti Lenuța, după liceu s-a căsătorit în Chișinău, avea o casă în partea de sus a orașului. Într-o zi i-a trimis bunelului, cu trenul care trecea prin canton, un balot cu diferite lucruri și o scrisoare: „Tată, vino urgent în Chișinău, că noi plecăm”. Era cam în timpul bătăliei de la Șerpeni. Bunelul, cu frate-său, iau două căruțe și vin la Chișinău. Ajung aici înspre dimineață, sovieticii deja intrau cu tancurile… Când au ajuns la casa lui tanti Lenuța – ușile vraiște, pe perete scris „Osmotrenno, min net”. În casă – nimic, totul devastat, doar mobila mai mare și ceea ce n-au putut lua sovieticii – cărțile. Au încărcat o masă, un pat, două fotolii și cărțile. În rest, argintăria, obiecte care se puteau fura au fost scoase, duse, furate. Toată partea asta de sus a orașului a fost locuită de oameni înstăriți, care au fugit într-o zi, au luat totul și au plecat. Casele au fost devastate, furate într-o noapte. Mobilă au pus-o în casă la Olișcani. Iar cele două fotolii, erau frumoase, le-au urcat în pod. Acolo au nimerit și cărțile, fiindcă erau cărți interzise, românești. Locul meu de refugiu a fost podul, avea și două lucarne, intra lumina pe acolo, erau două fotolii și biblioteca. Acolo am citit Istoria neamului nostru, care mi-a altoit dragostea față de neam și istorie”.

OAMENII CETĂȚII | Valeriu Țurcanu despre cărțile românești din podul casei bunicului și Întoarcerea lui Ștefan cel Mare (AUDIO)

„În perioada sovietică, nu prea aveam cărți românești. Eu am avut noroc de fratele mamei, nenea Costea, care era inginer-șef la  Țesătura Iași. De câte ori venea la noi avea grijă să ne aducă niște cărți în română. Primul Abecedar pe care l-am avut a fost în română. Am început să citesc românește înainte de a citi cu litere chirilice. De aceea, cărțile din podul bunicului îmi erau accesibile. El îmi trimitea diverse dicționare, explicate, de limbi străine”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău