OAMENII CETĂŢII/ Valeriu CERBA: Într-o noapte, acei care au iniţiat acest război sângeros, adică partea rusă, din stat agresor şi-a consolidat poziţia de pacificator, mediator şi garant

  • 21 Martie 16:30
0%

Valeriu Cerba, doctor în drept, participant la Războiul moldo-rus din 1992, Cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare”, deţinător al Medaliei „Pentru Vitejie”, autorul cărţii „Adevărul despre agresiunea rusă în Transnistria”:

„Moscova a făcut tot posibilul pentru a conserva diferendul transnistrean şi a ignora absolut toatele angajamentele internaţionale pe care şi le-a asumat privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. Marea noastră problemă este că timp de trei decenii Chişinăul nu are o strategie coerentă privind retragerea Armatei a 14-a. Politicienii noştri n-au avut curajul de la bun început să vorbească despre agresiunea rusă în R. Moldova. Noi ne bâlbâim de 30 de ani, vedem această ţopăială neînţeleasă. Actualmente separatiştii au aceeaşi poziţie cu Federaţia  Rusă atât în cadrul tratativelor politice în formatul 5+2 cât şi în CUC.

 

Este unicul caz în lume când formatul pacificator din zona de securitate este constituit din reprezentanţii părţii antrenate în acţiunile de luptă. Este un format ilegal. Este ieşit din comun că, eu am demonstrat în cartea mea făcând analiza juridică a Acordului din 1992, că într-o noapte, acei care au iniţiat acest război sângeros, adică partea rusă, practic din stat agresor şi-a consolidat poziţia în procesul de negocieri obţinând calitatea trilaterală de pacificator, mediator şi garant”.

 

Valeriu Cerba susţine că situaţia de sărăcie şi instabilitate de aproape trei decenii din Republica Moldova este direct influenţată de factorul rusesc: „De fapt, sărăcia porneşte de aici, că Kremlinul păstrează această gaură neagră a Europei şi de aceea, statul nostru, conducerea n-a fost în stare să asigure o bunăstare şi un trai decent cetăţenilor din R. Moldova. În viziunea mea, nesoluţionarea diferendului transnistrean este un element de bază, un factor determinant al sărăciei noastre şi un factor stagnant în calea noastră spre uniunea europeană”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
6,82 °C
câțiva nori
Umiditate:33 %
Vint:4,6 m/s
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
11 °C
Thu
14 °C
Fri
12 °C

Curs oficial BNM 05 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău