OAMENII CETĂȚII | Scriitorul Arcadie Suceveanu: Istoria se scrie sub ochii noștri, într-un limbaj dramatic și litere de foc (AUDIO)

  • 21 Ianuarie 2023 09:52
0%
00:00:00
00:00:00

Copilăria în Bucovina, în perioada sovietică, anii de studenție și mutarea la Chișinău, cum se vede Rep. Moldova în oglinda celor peste 30 de ani de la obținerea independenței și rolul intelectualilor în vremuri de război. Sunt doar câteva dintre subiectele discutate cu poetul și eseistul Arcadie Suceveanu, ex-președinte al Uniunii Scriitorilor, invitat în cadrul emisiunii ”Oamenii cetății” de la Radio Chișinău.

Mișcarea de renaștere națională a reprezentat ora stelară a basarabenilor, consideră scriitorul Arcadie Suceveanu, când Rep. Moldova s-a constituit ca stat independent pe harta lumii iar limba română a revenit acasă: „Sentimentul este contradictoriu atunci când încercăm să evaluăm ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. A fost un moment extrem de frumos, un moment luminos din viața generațiilor noastre și din istoria Rep. Moldova. Mai bine de 30 de ani în urmă au fost anii care au coincis cu Mișcarea de Renaștere națională  a sentimentului nostru, a conștiinței noastre de români. A fost ora stelară a noastră. În istorie asemenea momente apar foarte rar și se repetă greu. Atunci, în anii 90, noi ne-am reabilitat pentru ceea ce am clacat de-a lungul istoriei, pentru lipsa noastră de caracter. Atunci poporul nostru necăjit, care a fost derutat și suspus deznaționalizării de-a lungul istoriei, a dat dovadă de conștiință, forță și energie de nedescris. Ne-am ridicat atunci din genunchi vertical, cu fruntea sus și am arătat că și noi știm să gândim altfel și avem demnitate și atitudine în istorie. Bineînțeles că au fost momente frumoase care au adus multe schimbări spre bine. Ne-am constituit ca stat. Orice s-ar spune, dar Rep. Moldova astăzi există ca stat suveran și independent pe harta lumii. Cât de independent rămâne de văzut și de analizat deja… Limba română este limbă de stat, chit că ea nu are încă circulația pe care ne-am fi dorit-o, nu a pătruns pe deplin în toate sferele sociale și o vedem uneori și în rolul de ”cenușăreasă ”.

Multe dintre luptele, izbânzile și eforturile celor care au condus Mișcarea de Eliberare și Renaștere națională au fost însă compromise și deturnate de către partidele politice constituite și venite la putere ulterior, consideră Arcadie Suceveanu: ”Aceste lacune ne-au tras înapoi și ne-au făcut să rămânem în regim de desincronizare cu ceea ce s-a întâmplat de exemplu cu Țările Baltice, integrate în Uniunea Europeană, sunt membre NATO, au o economie puternică, cu nivel de trai occidental. Noi am rămas cu mult în urmă. Dar astea au fost vremurile. Istoria iată se scrie în continuare sub ochii noștri, se scrie cu litere de foc, într-un limbaj dramatic. Traversăm timpuri complicate și trebuie să ne rugăm la providență să țină cu noi să nu deviem de pe calea cea bună pe care se pare că am reușit să ne așezăm, pe pista cea bună- direcția europeană ”

Referindu-se la obținerea, în iunie 2022, a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, scriitorul Arcadie Suceveanu și-a exprimat speranța că către Rep. Moldova va valorifica această șansă istorică: „Vreau să cred că este un parcurs ireversibil, deși îmi vine foarte greu. Asta pentru că am mai crezut. Au mai fost momente când am ieșit și eu și colegii mei scriitori am ieșit la microfoane, în fața unor mulțimi fiind entuziasmați de anumiți oameni politici, de anumite partide și am declarat că în sfârșit am ajuns pe calea cea bună, pe drumul integrării europene și credem că acest proces este ireversibil. Am spus. De mai multe ori, dar a fost dezmințit, din păcate, a fost compromis de partidele politice, de unii oameni politici. Deci, nu putem pune mâna în foc. Ne bucurăm de schimbările care au loc. Sperăm mult că istoria nu se va mai schimba pentru noi. Dar într-un timp foarte complicat pe care îl trăim astăzi este greu să faci previziuni. Rămânem cu speranța!”

Rolul scriitorilor și intelectualilor în vremuri dramatice, precum războiul sângeros de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, este încerce să facă lumea să înțeleagă mai bine ceea ce se întâmplă de fapt: ”Oamenii de creație, intelectualii în general, prin definiție sunt cei care se opun răului. Literatura lumii, în toate epocile ne demonstrează acest lucru. Scriitorii noștri, la fel ca și cei din alte arealuri culturale, se situează astăzi de partea celor uciși, celor care suferă, alături de ucraineni. Scriitorii pot face, dar nu chiar atât de mult. Se scrie, se traduce, se vorbește. Scriitorii ar trebui să încerce să facă lumea să înțeleagă mai bine ceea ce se întâmplă de fapt în Ucraina pentru că există și o înțelegere denaturată a acestui eveniment. Există propagandă și contra propagandă. De aceea intelectualii, care poate pătrund mai bine în esența unor fenomene au datoria să intervină să explice, să scrie adevărul ”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău