OAMENII CETĂȚII | Profesorul Ion Mărgineanu despre necesitatea reformelor în Rep. Moldova: nu poți crea lucruri mari cu instrumente ruginite (AUDIO)

  • 22 Ianuarie 2022 14:58
0%
00:00:00
00:00:00

La 30 de ani de la independența Rep. Moldova s-a extins spațiul de gândire democratic, oamenii pot alege, pot să vadă și aleg să vadă lucrurile altfel,  este de părere profesorul Ion Mărgineanu, deputat în primul Parlament al Rep. Moldova și semnatar al Declarației de Independență.

Invitat al emisiunii ”Oamenii Cetății”, octogenarul, care în 2018 a parcurs pe jos distanța de 520 de kilometri de la Bălți la Alba Iulia pentru a duce mesajul de dragoste al basarabenilor față de România, și-a amintit despre Mișcarea de Eliberare Națională, a vorbit despre cum se vede Rep. Moldova la 30 de ani de la independență, unde începe cultura unui neam, cum arată relațiile perfecte și care este misiunea intelectualității în prezent:

”Noi avem o sarcină foarte importantă. Să reușim să realizăm ReUnirea, reîntregirea neamului românesc. Aceasta este principala sarcină a intelectualității, a istoricilor, a agenților economici. Eu consider că în agenții economici nu găsim dușmani ai Unirii. Noi găsim dușmani ai Unirii în puzderia aceasta de partide politice care sunt create special pentru a dezbina lumea, pentru a fărâmița. Dar în general lumea este predispusă spre bine. Uite cât de bine s-a consolidat societatea moldovenească la alegerea actuală a guvernului și a președintelui. Sunt  niște realizări grozave. Vom vedea dacă ei vor fi în stare să mențină starea aceasta de euforie care a venit după alegerea lor și să facă reforme. Reforme, reforme care sunt strict necesare. Asta pentru că nu poți să realizezi un lucru mare cu instrumente vechi.  Parlamentul acesta al nostru vine încă din timpurile sovietice și este un instrument ruginit, un instrument vechi, care e putred, care scârțiie și nu poate să meargă înainte. Să fie muzicianul cât de bun dar dacă instrumentul este rău nu poate face nimic. Să zicem că corpul diplomatic și de deputați din actualul Parlament al nostru sunt bine orientați, sunt bine porniți, dar construcția parlamentului este atât de rea încât ei nu pot să facă lucruri bune cu dânsa”.

Cultura societății începe de la cei șapte ani de acasă, dar și de la istoria neamului, consideră profesorul Ion Mărgineanu, care i-a tradus în germană pe Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Andrei Strâmbeanu, a fost director de școală, a predat studenților psihologia relațiilor de afaceri și relațiilor de familie:  

”Cultura unui neam se ia de la istorie, de la cei șapte ani de acasă, de la cultura părinților. Credeți că degeaba au scos istoria din școli în perioada comunistă? Cum să treci, să obții diplomă de bacalaureat, diplomă universitară, fără să știi istoria neamului.  Dom'le, trebuie să știi cine ești. Dacă nu știi de unde vii, nu ai ce să faci. La acest subiect îmi aduc aminte un caz deosebit: Începeam cursurile de teorie economică la juriștii ULIM-ului. Erau 125 de studenți înmatriculați. Și am mers la prima lecție și i-am întrebat să ridice mâna câți dintre ei cunoșteau cum îl chema pe străbunicul lui. Din 125 de studenți, doi au ridicat mâna. Și aceștia sunt viitorii juriști, care să facă dreptate. Dacă nu știi cum îl cheamă pe străbunicul tău, consideră că drumul tău în viață este stricat”.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău