OAMENII CETĂȚII | Poeta și jurnalista Maria Ivanov despre interviul care a marcat-o: oamenii din Ucraina s-au învățat să trăiască cu moartea alături (AUDIO)

  • 31 Iulie 2022 08:58
0%
00:00:00
00:00:00

Poeta și jurnalista Maria Ivanov, directorul revistei culturale ”Timpul” din România, ediție care apare în Rep. Moldova, a fost invitata emisiunii ”Oamenii Cetății”, de la Radio Chișinău.

Recent, revista ”Timpul” a împlinit un an de când apare și în Rep. Moldova, iar cei care s-au adunat în jurul ei au făcut-o din mare dragoste și pasiune pentru literatură și cultura română, susține Maria Ivanov. Toți autorii s-au implicat voluntar în munca redacțională până recent când editarea revistei a fost declarată proiect câștigător și a început să fie finanțat de către Guvernul României prin Departamentul pentru Relația cu Rep. Moldova.

Revista adună interviuri, articole, poezii semnate de personalități marcante ale culturii basarabene, dar și texte semnate de tineri autori, inclusiv din Ucraina și România.

Maria Ivanov  a ținut să menționeze unul din articolele care a marcat-o cel mai mult:

”Începând cu Nr. 11 al revistei, suntem solidari cu poporul ucrainean. Suntem contra războiului, iar acest număr a fost consacrat în totalitate poporului ucrainean, culturii ucrainene. Dacă este să vorbesc despre un articol care m-a marcat în mod special este interviul cu poeta și criticul literar Iya Kiva din Ucraina, care urmează să apară în numărul 15 al revistei. Ea povestește despre ziua ei de naștere, care în fond, a fost o zi ordinară. Nu a primit nici măcar un ”La mulți ani”. Pur și simplu a continuat să croșeteze la veșminte de camuflaj pentru armata ucraineană și să distribuie produse alimentare pentru cei aflați în zonele de risc. Acesta este doar unul din aspecte, dar ea povestește și despre cum s-a învățat să trăiască cu moartea alături, povestește despre cum au ajuns sirenele să nu o mai înspăimânte… Și zice că atât timp cât nu sunt violată, nu sunt moartă, totul este bine. Sunt niște lucruri anormale care fac parte deja din cotidianul oamenilor de acolo și asta este îngrozitor.”

Interviul integral poate fi ascultat la Radio Chișinău marți, 2 august, după știrile orei 20:00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău