Oamenii Cetății | Medicul neurolog Stanislav Groppa: „Viața e prea scumpă să te îmbolnăvești” (Audio)

  • 27 Ianuarie 12:30
0%
00:00:00
00:00:00

Invitatul emisiunii „Oamenii Cetății” de la Radio Chișinău este un eminent profesionst și lider în domeniul medical - neurologul Stanislav Groppa. Cu o carieră impresionantă, activează de peste 30 de ani în domeniu.

Stanislav Groppa s-a născut în raionul Ocnița într-o familie de intelectuali, părinții lui fiind profesori. După absolvirea școlii, a venit la Chișinău pentru a-și face studiile în medicină, la sfatul tatălui său, care avea o atitudine deosebită față de medici și medicină.

„Sosirea la Chișinău și inițierea studiilor la medicină a fost într-o mare măsură influențată de poziția părinților mei și, în special, a tatălui meu care a avut pe tot parcursul vieții o deosebită atitudine și căldură față de medicină, față de medici. Îndemnarea de a îmbrățișa medicina a fost anume izvorâtă din intențiile dânsului”, a mărturisit Stanislav Groppa.

La scurt timp după declararea Independenței Republicii Moldova, în 1995, Stanislav Groppa fondează Centrul de Neurologie, Neurochirurgie, cu două centre naționale: Centrul de Boli Vasculare Cerebrale și Centrul de Epileptologie. În prezent, Clinica are colaborări internaționale cu mai multe centre din afară, inclusiv din Europa: Germania, Franța, Marea Britanie, dar și Statele Unite sau China.

„În cadrul Centrului de Boli Vasculare Cerebrale am implementat prima tromboliză sau prima recanalizare a unui pacient care a suportat un accident vascular cerebral în 2005, ca apoi să implementăm în foarte multe centre din Republică metodologia dată de tratament”, povestește Stanislav Groppa.

Chiar dacă a avut mai multe oferte de a lucra peste hotarele țării, medicul a rămas în Republica Moldova. „Motivul pentru care n-am plecat este că mă simt aici realizat. Am fondat acest centru, care este unul cu renume internațional, care colaborează cu cei dinafară”.

Medicul neurolog compară printr-o analiză vârsta accidentului vascular cerebral (AVC) pentru populația din Rep. Moldova și alte țări. Astfel, populația cu 10 ani mai tânără din Rep. Moldova în comparație cu cea din Germania, Spania sau Italia, riscă să sufere un AVC.

„Populația necesită să conștientizeze că sunt factori de risc, că ei sunt tratabili, iar fiecare necesită să-și evalueze starea de sănătate. În caz de apariție a unor schimbări, e nevoie de întreprins anumite acțiuni. Cultura sănătății e nevoie să fie promovată. Viața e prea scumpă să te îmbolnăvești. Populația trebuie educată, în acest sens”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-5,6
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Sat
-1
Sun
2
Mon
4
Tue
8
Wed
7
Arhivă Radio Chișinău