OAMENII CETĂȚII | Lingvistul și cercetătorul Ion Guțu: Până nu unim Țara, vom fi străjerii activi la definiția corectă a limbii (Audio)
-
07 Noiembrie 2024 17:00
Invitatul din această săptămână este doctorul, conferențiar universitar, Ion Guțu, expert național și internațional în educație, inclusiv în cadrul Consiliului Europei, o personalitate marcantă în domeniul educației și culturii din Republica Moldova. Ion Guțu a dedicat decenii învățământului, fiind un exponent al valorilor naționale și un promotor al francofoniei. Activitatea sa academică și de cercetare este impresionantă, având numeroase contribuții în domeniul filologiei.
A elaborat o varietate de produse științifice, printre care 8 monografii, un manual internațional, 8 suporturi de curs, 3 cărți, 60 de publicații metodico-didactice, 220 de articole în culegeri, acte, reviste naționale și internaționale, ultima fiind contribuția la elaborarea Istoriei literaturii europene (la Paris în anul 2021).
În cadrul interviului, profesorul universitar Ion Guțu a subliniat angajamentul său față de românism: „Ca promotor al românismului, activitatea mea a început la cenaclul Alexei Mateevici, unde am fost mereu alături de cei care cred în valorile românești. Am participat la toate adunările naționale și mitingurile, am strigat în genunchi pentru limba română și alfabetul latin, avându-l pe fiul meu alături. Am fost printre cei care au cerut unirea fraților români”.
Ion Guțu a evidențiat rolul lingviștilor ca apărători ai limbii române. „Până când nu vom realiza unirea țării, ne vom angaja activ în definirea corectă a limbii, promovarea unei limbi corecte și menținerea acesteia pe baza unui substrat științific”, susține el.
În 2001 a fost primul care a organizat un colocviu internațional în filologie. L-a consacrat atunci profesorului Victor Banaru, care, în 1991, „în timpul mitingurilor din piață, a fost liderul nostru, având atunci funcția de șef de catedră și titlul de doctor habilitat”.
Timp de 18 ani a ocupat funcția de șef de departament la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere.
Este „alintatul” francofoniei, mărturisește el: „Sunt alintatul Alianței Franceze și al Agenției Universitare a Francofoniei. Am avut permanent ajutorul lor”.
„Am intrat în elita internațională a francofoniei”, a afirmat lingvistul Ion Guțu.
Cum i-a reușit acest succes, spune că datorită „publicațiilor foarte multe. Totuși, nu e suficient. Le-am spus mereu colegilor mei, dacă vrei să fii cel mai tare din cetate, ca să fiu în temă, nu e bine să rămâi doar în această cetate, trebuie să ieși în permanență peste hotare, trebuie să-ți arăți lumii competența și performanța”.
Schimbul de experiență, invitarea oaspeților și personalităților mari, deplasarea în ospeții. Trebuie să intri cu performanțe, cu competențe și cu produse variate...”.