OAMENII CETĂȚII | Istoricul Ion Varta: Ziua de 28 iunie 1940 este cea mai neagră zi din istoria modernă a românilor basarabeni, bucovineni și herțeni (AUDIO)

  • 28 Iunie 2022 11:59
0%
00:00:00
00:00:00

Pe 28 iunie este marcată ziua ocupației Basarabiei de către Uniunea Sovietică. Trupele sovietice au ocupat regiunile Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român la acea vreme. Anexarea Basarabiei, acum 82 de ani, a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească, regim care a însemnat foametea organizată, colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportările populației în Siberia.

Ziua de 28 iunie 1940 este cea mai neagră zi din istoria modernă a românilor basarabeni, bucovineni și herțeni, susține istoricul Ion Varta. Imediat după ocupație a început exterminarea românilor care au fost arestați, împușcați, torturați, deportați în Siberia.

”Unii au fost executați în plină stradă fără barem un simulacru de proces de judecată. În câteva săptămâni închisorile din Basarabia au devenit neîncăpătoare, au fost burdușite cu oameni absolut nevinovați.  Au urmat o dramă cumplită a mai multor categorii sociale și aici am putea începe de la clerul nostru care a plătit tribut greu de sânge. La ora actuală în lista martirică a preoților români din Basarabia sunt peste 50 de preoți care au avut o moarte martirică și care ar fi fost cazul să fi fost canonizați”, a spus istoricul Ion Varta.

Regimul sovietic bolșevic a făcut sute de mii de victime în RSSM, chiar din primii ani ai ocupației. Istoricii vorbesc de o cifră de peste un milion de oameni. Aici trebuie incluși cei circa 400 de mii de morți în urma foametei organizate, provocate în mod premeditat de către regimul sovietic de ocupație, dar și pe cei 100-130 de mii de deportați, inclusiv copiii din burțile mamelor care erau în acele trenuri ale morții, și cei care s-au născut acolo.

Între 1940 si 1950, conform recensămintelor oficiale efectuate de autoritățile rusești, o treime din populația românească a dispărut în Basarabia; de la 3.200.000 în 1940, au mai rămas doar 2.229.000 în 1950.

După mai bine de 30 de ani de la independență, cu piedici din partea Federației Ruse și acoliților săi, recent, Consiliul European a oferit Rep. Moldova, alături de Ucraina, statutul de candidat la Uniunea Europeană. Este o victorie care se datorează în primul rând poporului martiric ucrainean, este de părere istoricul Ion Varta dar și actualei conduceri a Rep. Moldova. Procesul de rupere de lumea rusă, însă, nu este ireversibil încă, atenționează fostul director al Arhivei Naționale:

”Metaforic vorbind, încă nu ne sunt sacii urcați în căruță. Nu știm ce pericole ne pândesc, dar ele vor apărea pentru că avem elemente, inclusiv Coloana a 5-a, care este bie înșurubată aici în Rep. Moldova, va unelti în permanență și fiind ghidată din exterior va căuta să pună piedici, va crea obstacole artificiale, și trebuie să fim lucizi, să fim coerenți, să fim solidari, vorba cântecului: ”să fim într-un cuget și-o simțire”, să încercăm să fructificăm acestă oportunitate. Pentru că dacă nu vom fi lucizi, și ne vom dispersa și vom acționa haotic și pe alocuri inconștient riscăm să ratăm această șansă, această oportunitate pe care ne-o oferă Europa civilizată”, a spus Ion Varta.

Interviul integral cu istoricul Ion Varta poate fi ascultat în această seară după știrile orei 20 în cadrul emisiunii ”Oamenii Cetății” și pe site-ul nostru Radiochisinau.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
6
Wed
4
Thu
3
Fri
2
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău