OAMENII CETĂȚII | Igor Șarov: Este nevoie de coagularea tuturor forțelor pro-europene din Rep. Moldova

  • 22 Aprilie 2023 09:00
0%
00:00:00
00:00:00

Rusia niciodată nu și-a recunoscut teroarea și crimele comise în spațiul dintre Prut și Nistru dar și în alte foste republici sovietice, pe care le repetă astăzi în Ucraina, subliniază istoricul Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova.

Crimele bolșevice  împotriva românilor basarabeni nu pot fi contestate, spune istoricul, care a făcut parte din Comisia pentru studierea crimelor regimului totalitar comunist:

Pot fi oare negate crimele împotriva românilor basarabeni trimiși, după 23 august 1944 au fost trimiși în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului? Putem nega foametea- cele peste 200 de mii de victime, potrivit calculelor făcute de istorici? Au urmat deportările...”

Lecțiile trecutului au arătat că cele mai mari crize și momente de slăbiciune ale Rusiei în războaie a creat ferestre de oportunitate și pentru spațiul dintre Prut și Nistru.

Războiul din Ucraina, țară care în prezent luptă și pentru libertatea noastră,  a grăbit procesul de integrare europeană pentru Rep. Moldova, consideră Igor Șarov, care militează pentru mai multă unitate politică și socială, așa cum s-a întâmplat în România, pentru a fi admisă în UE și NATO.

”Toți actorii principali,  care optează pentru vectorul european, trebuie să se așeze și să spună hotărât că integrarea europeană este singurul vector pentru Rep. Moldova. Acesta va fi un răspuns pentru Federația Rusă[...]

În prezent există două opțiuni: o lume care aduce dictatură, care aduce război și cea de a doua lume- cea a integrării europene, în care avem cel mai fidel partener din toate timpurile România.

Este nevoie să se coaguleze eforturile tuturor celor, care, nu spun gândesc la fel- cea mai mare fericire a noastră este că nu suntem la fel, unitate prin diversitate- dar sunt cuprinși de același gând: nu vor teroare. În acest sens și mediul academic și cultural trebuie să se consolideze și să se pronunțe clar. Este nevoie de coagularea tuturor forțelor, să spunem nu clar agresiunii Federației Ruse în Ucraina și unde vrem să ajungem”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău